nieuws

Ook kleine bouwers naar NMa

bouwbreed Premium

rosmalen – Bestuursvoorzitter G. Hoefsloot van Heijmans vindt dat ook de kleine bouwbedrijven schoon schip moeten maken en bouwfraudestukken moeten inleveren bij de mededingingsautoriteit NMa.

Hoefsloot zei dat tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2003. De topman riep “heel bouwend Nederland op volledige openheid van zaken te geven”. De topman van Heijmans constateert dat tot nu toe alleen de grote bouwondernemingen hun organisaties doorlichten op zoek naar overtredingen van de Mededingingswet. “Over de kleine bouwbedrijven lees of hoor ik helemaal niets.

Hoefsloot voelt er vooralsnog niets voor zijn onderaannemers te dwingen informatie over prijsafspraken bij de NMa in te leveren. “Wij willen vooral zakendoen met eerlijke en kwalitatief goede onderaannemers, maar die bedrijven hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Wij hebben ook niet die machtspositie om dergelijke eisen te stellen.”

De bestuursvoorzitter benadrukte nog maar eens dat Heijmans volledig meewerkt aan het NMa-onderzoek. Voor 1 mei zal het concern de resultaten van het interne onderzoek overhandigen aan de kartelautoriteit. Hoefsloot vertrouwt erop dat de NMa zorgvuldig omspringt met de aangeleverde stukken en ze niet doorspeelt aan justitie. Bewijzen van corruptie of omkoping mogen van de topman wel naar het OM. “Als ik dergelijk zaken tegenkom doe ik ook direct aangifte.”

Sinds 2002 heeft Heijmans drie medewerkers ontslagen die de eigen ingevoerde gedragscode hadden overtreden. “In twee gevallen ging het om mededingingskwesties, in het derde geval om iets anders”, aldus Hoefsloot. Het bedrijf heeft iedere medewerker opgeroepen zich te melden wanneer zich dit soort gevallen voordoen.

Heijmans presenteerde gisteren een nettowinst van 60 miljoen euro. Daarin is onder meer de NMa-boete van 15 miljoen euro verwerkt en 14 miljoen euro aan reorganisatiekosten. De omzet van het Rosmalense bouwconcern steeg met 8 procent naar 2,6 miljard euro.

De bouwer maakte bekend dit jaar nog eens 250 arbeidsplaatsen te schrappen. Vorig jaar gingen al 300 banen verloren. Het nieuwe banenverlies treft vooral de kabel- en leidingdivisie. Ook in België, waar de inframarkt net als in Nederland onder druk staat, worden “enkele tientallen” banen geschrapt, aldus Hoefsloot.

Heijmans verwacht dat de scherpe concurrentie in de bouw komende jaren nog wel aanhoudt. Het bouwconcern wil zich daarom meer toeleggen op ontwerp, ontwikkeling, onderhoud en beheer. “De uitvoerende bouw blijven we ook doen, maar we willen wel minder afhankelijk worden van de aanbestedingsmarkt.”

De huidige grondposities stemmen Hoefsloot wat dat betreft hoopvol. Heijmans heeft voor 1150 hectare aan bouwclaims in portefeuille. Die zijn goed voor 31.000 woningen. Ruim driekwart daarvan wordt binnen zes jaar ontwikkeld.

Voor dit jaar rekent Heijmans op een gelijkblijvend bedrijfsresultaat. Het maken van meer winst krijgt komende jaren prioriteit boven toename van de omzet. In 2008 moet het rendement op investeringen van de huidige 11 procent zijn opgevoerd tot 18 procent. De nettowinstmarge moet dan 3 procent bedragen.

Reageer op dit artikel