nieuws

Nootdorp-boogbrug staat klaar voor transport

bouwbreed Premium

nootdorp – De platformtrailers van kraanbedrijf De Kil staan klaar om te worden geplaatst onder de tot werkniveau opgevijzelde Nootdorp-boogbrug.

Het zijn de voorbereidingen voor een kort maar krachtig stukje bijzonder transport. De 2200 ton zware spoorbrug wordt zaterdagnacht op z�n plaats gereden boven snelweg A12 tussen Den Haag en Zoetermeer.

De 125 meter lange boogbrug wordt verplaatst met behulp van platformtrailers in een opstelling van 2 x 48 aslijnen. Om de trailers met hun hulpdraagconstructie onder de brug te kunnen rijden, moet die eerst zeven meter worden opgevijzeld.

In etappes kruist de nieuwe spoorbrug vervolgens de rijbanen van de snelweg. Zaterdagochtend wordt de brug over het werkterrein “voorgereden” tot aan de bestaande invoegstrook. Nog diezelfde middag steekt hij een groot gedeelte van de noordelijke rijbaan over.

Pas zaterdagnacht om 03.00 uur gaat de rem er echt af en begint de Nootdorp-boogbrug met een maximale snelheid van 5 kilometer aan een half uur durende “overtocht”. Daarbij moet de 125 lange spoorbrug uiteindelijk onder een hoek van ongeveer 20 graden zijn gedraaid ten opzichte van zijn uitgangspositie.

De boogbrug kruist de snelweg schuin, omdat hij twee haaks op elkaar gelegen spoorbanen verbindt, die van de Hofpleinlijn ofwel de toekomstige Randstadrail, met de spoorlijn Den Haag-Gouda. De boog is bedoeld als “achteringang” voor de aan- en afvoer van rollend spoormaterieel naar en van de spoorwerkplaats in Leidschendam. Hoofduitvoerder is aannemingsbedrijf Gebr. De Koning uit Papendrecht.

Reageer op dit artikel