nieuws

Nieuwe normen regelen rioolinspectie

bouwbreed Premium

delft – Inspecteurs van buitenrioleringen moeten hun waarnemingen anders coderen. Ook gelden er strakkere eisen voor het onderzoeken van rioleringen om de toestand te beoordelen. Daarvoor zijn eerder deze maand nieuwe normen van kracht geworden. Met deze normen kunnen inspecteurs in heel Europa alle toestand die ze aantreffen in een �vrij-vervalriolering� op dezelfde manier vastleggen. […]

delft – Inspecteurs van buitenrioleringen moeten hun waarnemingen anders coderen. Ook gelden er strakkere eisen voor het onderzoeken van rioleringen om de toestand te beoordelen. Daarvoor zijn eerder deze maand nieuwe normen van kracht geworden.

Met deze normen kunnen inspecteurs in heel Europa alle toestand die ze aantreffen in een �vrij-vervalriolering� op dezelfde manier vastleggen. Met de aanvullende Nederlandse normen sluit het rioleringsonderzoek goed aan bij de inspectie en beoordeling. Visuele inspectie moet voldoen aan NEN-EN 13508-2. NEN 3399 wordt de aansturingsnorm voor het classificatiesysteem van objecten. Beiden vervangen NEN 3399 uit 1992. Het bepalen van de toestand gebeurt volgens NEN-EN 13508-1 waarbij NEN 3398 de aanvullende norm stelt bij het beoordelen van de toestand. Samen vervangen ze de NPR 3398 uit 1992. NEN en de stichting Rioned ontwikkelden een �opfriscursus� voor rioolinspecteurs.

Reageer op dit artikel