nieuws

Ministerie van EZ grijpt niet in bij Regieraad bouw

bouwbreed

den haag – Het ministerie van Economische Zaken handhaaft vooralsnog de drie leden van de Regieraad van wie de bedrijven mogelijk betrokken zijn bij de bouwfraude. Minister Brinkhorst heeft de Regieraad ingesteld om het veranderingsproces op gang te brengen.

Dat liet een woordvoerder van het ministerie vrijdag weten. “We wachten even af. Ingrijpen is op dit moment niet aan de orde. We lezen alleen wat dingen in de krant”, aldus de woordvoerder. Hij wil niet uitsluiten dat de ontwikkelingen in de toekomst alsnog tot ingrijpen leiden.

Ook voorzitter J. Hovers ziet zijn leden niet graag vertrekken. “Het is een ongelukkig verschijnsel, maar ook een gegeven in de sector.”

Eerder liet Hovers in deze krant weten het te betreuren als betrokken bestuurders zouden aftreden, want hij heeft ze hard nodig om het vernieuwingsproces aan te sturen.

Het gaat om de bestuursvoorzitters H. Hazewinkel van bouwbedrijf Volker Wessels en R. van der Bruggen van installatiebedrijf Imtech. Directeur G.J. van der Pol van Groep Midden Betuwe (GMB) getuigde tijdens de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid al hoe het systeem van prijsafspraken werkte.

Van Volker Wessels-dochter Boele & Van Eesteren zijn vorige maand rekenlijsten boven water gekomen die prijsafspraken en marktverdeling in de utiliteitsbouw aan het licht hebben gebracht. Imtech wordt genoemd in de boekhouding van TBI die openbaarde dat ook onder installateurs soortgelijke verboden afspraken opgeld doen, evenals in de bouw.

“Het is niet verrassend dat nog niet alles boven water is gekomen. Maar het gaat om afspraken tot 2001 en dat is toch het verleden”, reageerde Hovers op het opduiken van de Boele & Van Eesteren-boekhouding. “Als alle bestuurders consequenties zouden moeten trekken, blijft niemand over. “We moeten wel oppassen dat we niet het kind met het badwater weggooien.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels