nieuws

Metaalhandel smeekt bij overheden om nieuwe schrootprogrammas

bouwbreed Premium

den haag – De metaalhandel roept de overheden op met schrootprogrammas te komen om staal betaalbaar te houden. Staalfederatie Nederland en de Europese koepel Eurometal luiden de noodklok vanwege de uitzonderlijk snel stijgende staalprijzen door de grote vraag uit China.

Directeur F. Geurts van Staalfederatie Nederland denkt dat de ongebreidelde prijsstijgingen een halt toe te roepen zijn met nieuwe programma�s voor het inzamelen van auto�s en witgoed. Door de beschikbaarheid van schroot drastisch te vergroten, kan in zijn ogen een einde worden gemaakt aan de negatieve spiraal dat duurdere grondstoffen automatisch leiden tot forse prijsstijgingen bij de eindgebruiker.

Het nog voortdurende opjagen van de staalprijs door de bouwlust in China, brengt een kettingreactie aan gevolgen teweeg. Niet alleen werden schroot en cokes duurder maar ook transport, energie en arbeid. De charterprijzen van scheepsruimte verdubbelde. “In heel Europa lijdt de voorraadhoudende staal- en buizenhandel onder de crisis”, aldus Staalfederatie Nederland. “In sommige producten en landen wordt over de opdrachten heronderhandeld of vindt geen honorering van de orders plaats”.

Prijsinflatie

De Staalfederatie, een organisatie waarbij 70 procent van de Nederlandse voorraadhoudende staal- en buizenhandelaren is aangesloten, constateert dat afgelopen drie maanden haar leden door 20 procent prijsinflatie zijn getroffen. Terwijl de grondstoffen snel duurder worden, slaagt de handel niet om met de prijsstijgingen in de pas te blijven lopen. Voor de komende maanden is rekening te houden met het andermaal flink duurder worden van de grondstoffen.

De aankondiging van de producenten om hun prijzen ook in het tweede kwartaal te zullen verhogen, heeft de staalhandel in rep en roer gebracht. Eurometal onderzoekt de mogelijkheden om steun te vinden in Brussel. De Europese federatie wil in ieder geval bereiken dat het nieuwe prijsniveau van de grondstoffen als uitgangspunt genomen wordt in de contracten met overheden en bij openbare aanbestedingen.

In de algemene leveringsvoorwaarden van de bedrijven aangesloten bij de Staalfederatie, staat sinds kort een herzieningsclausule om de nadelen van de plotselinge stijging van de prijzen te kunnen afdekken. Om conflicten te voorkomen dringt de organisatie aan om de klanten met klem te wijzen op de extra voetnoot.

De Staalfederatie waarschuwt dat de tekorten bij de staalverwerkende industrie de financiële basis onder bedrijven kan wegslaan. Bovendien heeft de staalcrisis volgens de handelaren een remmende invloed op het herstel van de economieën in Europa.

Reageer op dit artikel