nieuws

Markt krijgt vrij spel in Baankwartier

bouwbreed

rotterdam – Ontwikkelaars die in het Rotterdamse stadscentrum hoog willen bouwen, hebben in de periode na 2010 vrij spel in het Baankwartier. Het gemeentebestuur wil dat middelhoge torens, met vooral duurdere woningen, de huidige kleinschalige bedrijvigheid in dit gebied gaan vervangen. Omdat de gemeente zelf het geld niet heeft om het voortouw te nemen, worden […]

rotterdam – Ontwikkelaars die in het Rotterdamse stadscentrum hoog willen bouwen, hebben in de periode na 2010 vrij spel in het Baankwartier. Het gemeentebestuur wil dat middelhoge torens, met vooral duurdere woningen, de huidige kleinschalige bedrijvigheid in dit gebied gaan vervangen. Omdat de gemeente zelf het geld niet heeft om het voortouw te nemen, worden de ontwikkelingen overgelaten aan de markt. De bijdrage van de gemeente beperkt zich tot opwaardering van de buitenruimte.

De torens, die maximaal 150 meter hoog mogen worden, zijn vooral voorzien in de strook achter de woonbebouwing langs de Schiedamsedijk. Er moeten ten minste vier- tot vijfhonderd middeldure tot dure woningen komen. Om te voorkomen dat de bestaande bebouwing in het niet valt bij de nieuwe reuzen, komen de torens op een hoge plint te staan, met publieke functies.

Het Baankwartier, een lange strook die wordt begrensd door Churchillplein, Schiedamse Vest en Schiedamsedijk, stond al op de nominatie voor grootschalige ontwikkelingen. Volgens het gemeentebestuur is het “een introvert en achtergebleven stuk binnenstad”. In 2002 vestigde de gemeente er voorkeursrecht om zich een betere uitgangspositie te verschaffen op de vastgoedmarkt. Daarmee werden grondeigenaren verplicht bij verkoop de grond eerst aan het Ontwikkelingsbedrijf aan te bieden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels