nieuws

Lokale lasten stijgen dit jaar met gemiddeld 7 procent

bouwbreed Premium

voorburg – De lokale belastingen stijgen dit jaar met gemiddeld 7,1 procent. In totaal zullen de heffingen van gemeenten, provincies en waterschappen op 9,8 miljard euro uitkomen.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

De gemeentelijke heffingen bedragen dit jaar 7,0 miljard euro, die van provincies en waterschappen respectievelijk 1,0 en 1,9 miljard euro.

De opbrengst van de provinciale heffingen stijgt met 11,5 procent het meest, zo blijkt uit de berekeningen van het CBS. Dat komt vooral door de hogere provinciale motorrijtuigenbelasting. De provincies verwachten dat de uitgaven voor wegen en openbaar vervoer sterk zullen stijgen.

De waterschapsheffingen nemen toe met 6,9 procent. De sterkste stijging in bijna tien jaar. De waterschappen zijn vooral meer kwijt aan waterbeheersing zoals polderkades en extra baggeractiviteiten. De gemeentelijke lasten nemen met 6,5 procent toe. Dit percentage is vergelijkbaar met eerdere jaren.

De vakbonden en werkgeversorganisaties hebben eerder een sterke stijging van de lokale lasten gehekeld. In het najaarsakkoord spraken zij af de lonen dit jaar te bevriezen. De sociale partners vinden dat de overheid daarom ook de nullijn moet bewaren voor de lokale lasten. (anp)

Reageer op dit artikel