nieuws

Ladder taboe voor meeste werkzaamheden op hoogte

bouwbreed Premium

den haag – Werknemers mogen vanaf juli 2006 niet meer op ladders werken. Een uitzondering wordt gemaakt voor korte klussen of als een veiliger alternatief als een hoogwerker of steiger op een bepaalde plek niet mogelijk is.

Bovendien worden specifiekere veiligheidseisen gesteld aan ladders en steigers.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het betreft een uitwerking van de Europese richtlijn �Veilig op hoogte�, waarover de Raad van State nog moet adviseren. Pas daarna zal de precieze inhoud bekend zijn. De richtlijn moet halverwege dit jaar zijn vertaald in Nederlandse wetgeving, maar kent een overgangstermijn van twee jaar, vanwege onder meer extra investeringen.

De regels brengen voor ongeveer 15.000 schilders-, bouw-, installatie- en glazenwasbedrijven een half miljoen euro extra kosten mee, omdat zij een hoogwerker of steiger moeten aanschaffen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken is er voor de bedrijven ook een voordeel, omdat zij 0,4 tot 0,6 miljoen besparen op ziektekosten.

Zestig procent van de ongevallen in de bouw wordt veroorzaakt door vallen. De beperkingen leiden volgens het ministerie tot een verlaging van 15 procent.

Reageer op dit artikel