nieuws

Keramisch Huis visitekaartje van baksteenindustrie

bouwbreed Premium

velp – In Velp is gisteren het Keramisch Huis officieel geopend. De bijna volledig met keramische materialen gerealiseerde nieuwbouw is een welkom lichtpuntje in donkere tijden, want het gaat niet zo goed met de werkgelegenheid in de keramische industrie.

Beide opdrachtgevers, het Verbond van baksteenfabrikanten en het Technische centrum voor de keramische industrie, kozen voor een koekje van eigen deeg. In de nieuwbouw zijn 145.000 gevelstenen en 32.500 keramische bouwblokken verwerkt.

Het is een druppel op de gloeiende plaat, want zelfs in een slecht jaar worden in ons land nog altijd een miljard waalformaten afgezet.

Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectenbureau Van Ouwerkerk Geesink Weusten uit Arnhem. Gekozen is voor twee zware bakstenen vleugels, die van elkaar worden gescheiden door een lichte, transparante, glasachtige hal. In de gevels zijn uiteenlopende soorten baksteen en andere keramische materialen verwerkt, waarvan een gedeelte is doorgezet naar het interieur. Daarbij is veel aandacht geschonken aan de detaillering, want de nieuwbouw is mede bedoeld als visitiekaartje van de baksteenindustrie.

Daarom is ook de bestrating rondom de nieuwbouw van een baksteenproduct gemaakt.

Opvallend detail zijn de in de gevel verwerkte keramische dakpannen, die het gebouw een beetje uitstraling a la Amsterdamse school meegeven.

De opening wordt vanochtend opgeluisterd met een symposium Keramiek en architectuur.

Reageer op dit artikel