nieuws

Kantoor als katalysator voor omgeving

bouwbreed Premium

sittard – De kogel is door de kerk: maandag tekenden burgemeester Wim Dijkstra van Sittard-Geleen en bestuursvoorzitter Frans Noteborn van Sabic EuroPetrochemicals het definitieve contract voor de nieuwbouw van het Europese hoofdkantoor van de Saoedische chemiegigant in Sittard. Het gebouw is ontworpen door architect Philip Vencken, gaat zon veertig miljoen euro kosten en moet begin 2006 klaar zijn.

Het 11.000 vierkante meter grote gebouw komt vlak bij het Fortuna-stadion te liggen. Binnenkort begint de aanbesteding, in juli volgt overleg met de bij de bouw betrokken hoofdaannemers, en na de bouwvak moet de eerste paal de grond in.

De architect wil het liefst een groot ETFE-kussen plaatsen over het transparante bouwwerk heen. Dit gezeefdrukte van computeraangestuurde buizen voorziene kussen is opgebouwd uit drie lagen.

Het kan afhankelijk van de weersomstandigheden uitzetten en inkrimpen. In de zomer staat het minder bol dan in de winter. Daardoor hebben de medewerkers in het gebouw bij warm weer minder last van de hitte, en is er in de winter meer lichtinval, legt Vencken uit. Constructief is het voordeel van zo�n kussen dat het lichter is dan glas, waardoor de draagconstructie van het dak lichter kan. Het is ook kostenefficiënter en heeft mede de functie van klimaatbeheersing. Het kussen geeft het gebouw een uitstraling die past bij Sabic, aldus Vencken. “Maar er zijn ook zorgen over zo�n kussen, die worden nog onderzocht”, waarschuwde Vencken. Als de opbouw van een kussen te veel problemen oplevert, overweegt de architect toch een normale glasconstructie. “Hoe dan ook wordt het gebouw transparant, mensen die er werken moeten het park in kunnen kijken. En het mag geen broeikas worden “.

Voor Vencken wordt de kwaliteit van een gebouw vooral ook ervaren door de ruimte tussen de gebouwen. “Daar houden veel architecten te weinig rekening mee, dat werkt vervreemdend voor de mensen die er moeten werken��, vindt Vencken. “Veel architecten egotrippen te veel op het gebouw als zodanig en houden te weinig rekening met de uitstraling ervan in de context. Het hoofdkantoor van Sabic moet een katalysator voor de hele omgeving worden.��

Reageer op dit artikel