nieuws

Jeugd komt niet vanzelf naar bouw toe

bouwbreed Premium

utrecht – Economische terugval of niet, de bouw kan nog steeds mensen gebruiken. Met dat idee in het achterhoofd houden vier vmbo-scholen in de regio Utrecht op 24 maart de Bouwcarrousel. Tijdens deze bijeenkomst kunnen jongeren kennismaken met de bouwpraktijk.

“Ze kunnen direct aan de slag”, glimlacht Christian Melsen, projectcoördinator van het Technocentrum Utrecht, dat nauw bij de organisatie is betrokken. De deelnemers gaan onder begeleiding van ervaren docenten een huis bouwen. “Nou ja, geen woonhuis natuurlijk”, relativeert Melsen. “Het gaat om een opstelling waarbij ze met allerlei werkzaamheden die in de bouw veelvuldig voorkomen, kunnen kennismaken. Van timmeren tot en met autocad-tekenen. “

Het initiatief wordt breed gedragen, zo blijkt uit een lijst met sponsors waarop onder meer de namen prijken van aannemers als Jurriëns, Van Zoelen en Florie en Van den Heuvel. “Als Technocentrum zijn we een schakel tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. En via de aannemersorganisatie BouwNed is het ons zonder enige moeite gelukt sponsors te vinden. Zij steunen ons zowel financieel als materieel”, zegt Melsen. “Want ook al gaat het slecht met de economie, de bouw heeft nog steeds personeel nodig. Bovendien moet je nu al investeren in het personeel dat je straks nodig hebt als de crisis voorbij is. En het feit ligt er dat je jongeren echt moet motiveren om voor de bouw te kiezen. Ze komen niet vanzelf.”

Volgens een woordvoerder van aannemersbedrijf Van Zoelen, een van de sponsors, loopt het binnen zijn bedrijf nog niet zo�n vaart. “Nu kunnen we voldoende personeel vinden. Kijk je naar de verdere toekomst dan is het werven van mensen een bron van zorg.”

J. de Kruijf directeur van het Christelijk College Zeist, een van de deelnemers aan de bijeenkomst, signaleert daarentegen een groeiende behoefte aan personeel. “Ik merk dat met name de kleinere aannemers moeite hebben om geschikte mensen te vinden. Hoe krijgen we voldoende vaklui, is een vraag die bij velen op de lippen brand.”

Die vraag doemt niet alleen op in de regio Utrecht, zo bleek onlangs tijdens de prijsuitreiking van de nationale beroepenwedstrijden. Toen deden hielden L. Hermans, voorzitter van MKB-Nederland en FNV-voorzitter L. de Waal een vurig pleidooi ten bate van het beroepsonderwijs. “Extra aandacht voor technische beroepsopleidingen is hard nodig, omdat het tekort aan technisch geschoolden in Nederland steeds verder toeneemt”, stelden zij in een verklaring. “Opnieuw blijken technische beroepsopleidingen achter te blijven.”

De ontwikkelingen in de regio Utrecht onderstrepen die hartenkreet. “Een paar jaar geleden nog waren er in deze omgeving negen vmbo-scholen met een aparte afdeling bouw”, zegt Melsen. “Nu zijn het er nog maar vier. De andere hebben de bouwopleiding laten opgaan in een bredere technische scholing. Het bouwbedrijf heeft daarentegen mensen nodig met een scholing die veel meer is gericht op de beroepspraktijk.”

De Kruijf knikt bevestigend. “Gemiddeld heb ik jaarlijks 25 leerlingen in de bouwopleiding zitten. Een deel daarvan wil later een eigen bedrijf beginnen. De anderen zien meer in een dienstverband. Hoe dan ook, ze vinden allemaal goed hun weg.”

Reageer op dit artikel