nieuws

Houtleverancier Pontmeyer schrapt nog meer banen

bouwbreed

zaandam – Pontmeyer schrapt nog eens 75 arbeidsplaatsen. Vorig jaar gingen bij de leverancier van hout- en bouwmaterialen al 150 banen verloren. De Zaandamse onderneming leed over het afgelopen jaar een verlies van 7,8 miljoen euro.

Pontmeyer ziet zich genoodzaakt verder te snijden in de organisatie, omdat herstel van de woning- en utiliteitsbouwmarkt uitblijft. Ook dit jaar verwacht het concern nog zwaar weer, zo liet het gisteren weten. Het nieuwe banenverlies concentreert zich op de handelsbedrijven, de divisie Houtkonstruktie en het hoofdkantoor. Dit kwartaal verdwijnen daar 75 arbeidsplaatsen. Het bedrijf sluit niet uit dat later dit jaar nog meer banen verdwijnen.

Het afgelopen jaar verliep uitermate teleurstellend voor Pontmeyer. De omzet daalde met 9 procent tot 372,6 miljoen euro. Daaraan debet zijn een verminderde vraag, maar ook lagere prijzen.

Pontmeyer constateert daarnaast dat het aantal afnemers vermindert “door de voortgaande consolidatie” in de bouw. Tegelijkertijd stijgt het aantal aanbieders van hout- en bouwproducten. Pontmeyer moet bovendien met lede ogen aanzien dat hout steeds vaker in het land van herkomst wordt bewerkt. “Onze grote houthandelvestigingen raken daardoor een deel van hun activiteiten kwijt.”

Het concern sloot 2003 af met een verlies van 7,8 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst geboekt van 2,8 miljoen euro. Zonder rekening te houden met baten en reorganisatielasten a 9 miljoen euro, leed Pontmeyer vorig jaar een verlies van 2,7 miljoen euro.

De onderneming doet “gezien de aanhoudende onzekere economische omstandigheden” geen uitspraken over de omzet- en resultaatontwikkeling in 2004. Optimistisch is de directie echter over de situatie op langere termijn. “Er blijft een grote behoefte aan nieuwe woningen. In de onderhoud- en renovatiemarkt wordt komende jaren bovendien een groei van 2,5 procent verwacht, dankzij investeringen in stedelijke vernieuwing.”

Vorig jaar veranderde de houtleverancier zijn naam van Ponteecen in Pontmeyer. Het bedrijf verwacht daardoor herkenbaarder in de markt te staan.

Reageer op dit artikel