nieuws

Hoorn sluit bouwers zonder registratie uit

bouwbreed Premium

hoorn – Hoorn scherpt zijn aanbestedingsbeleid drastisch aan. Aannemers die niet zijn aangesloten bij de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid krijgen geen bouwopdrachten meer.

Dat heeft burgemeester O. van Veldhuizen gisteren gezegd tijdens de presentatie van een bouwfraude-onderzoek.

De burgemeester maakte verder bekend dat het ontslag is aangevraagd van de directeur van de voormalige sector gemeentewerken. Justitie vervolgt deze ambtenaar wegens corruptie.

Tegen nog eens vijf medewerkers start Hoorn een nieuw onderzoek. Gebleken is dat zij te nauwe banden onderhielden met aannemers. Van één ambtenaar bestaan sterke vermoedens dat hij op kosten van bouwbedrijven bordelen heeft bezocht. Waterdichte bewijzen van ambtelijke of bestuurlijke corruptie heeft Hoorn niet.

De West-Friese gemeente liet de eigen organisatie doorlichten na hardnekkige geruchten over corruptie van meerdere ambtenaren. Van Veldhuizen zei gisteren opgelucht te zijn dat maar tegen “een handjevol” werknemers zware verdenkingen bestaan.

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels overhandigd aan het Openbaar Ministerie. Hoorn heeft geen aangifte gedaan. “We zullen zien wat justitie ermee doet”, aldus Van Veldhuizen. “Ik heb er vertrouwen in dat het rapport op de juiste waarde wordt geschat.” Eerder liet het OM weten geen nader onderzoek te doen naar mogelijke corruptie binnen het ambtelijke apparaat van Hoorn.

Bouwbedrijven die in aanmerking willen blijven komen voor bouwopdrachten van de gemeente Hoorn zullen zich moeten registreren bij de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB). “Deze gemeente wil alleen nog met integere bedrijven handelen”, zei Van Veldhuizen. “Wij hebben zelfonderzoek gedaan, de bouwers moeten dat voorbeeld nu volgen en zich aansluiten bij het SBIB.”

Normaliseren

De burgemeester constateert dat tot dusver nog maar weinig bouwers zich hebben laten registreren. Pas als meer bedrijven zijn ingeschreven, kan Hoorn de registratie-eis hanteren bij het verlenen van opdrachten.

Jaarlijks wordt bij de gemeente Hoorn voor zo�n 90 miljoen euro aanbesteed en ingekocht. Dat moet sinds kort via vaste procedures. Het aangescherpte inkoopbeleid moet volgens van Veldhuizen de verhoudingen met de bouwers normaliseren. “Momenteel is de relatie met de aannemerij te krampachtig.”

Aannemers die blijkens het onderzoek een te innige band met de Hoornse ambtenarij hadden, worden op het gemeentehuis uitgenodigd voor “een goed gesprek”.

Reageer op dit artikel