nieuws

Forse stijging van vergunningen voor nieuwbouw België

bouwbreed

brussel – Uit de voorlopige cijfers van de Belgische aannemersorganisatie Confederatie Bouw (CB) over het afgelopen jaar blijkt, dat het aantal toegekende vergunningen voor de bouw van een nieuwe woning in 2003 is gestegen met 8 procent en voor woningrenovatie met bijna het dubbele.

Dat heeft CB-woordvoerster Véronique Vanderbruggen gistermiddag meegedeeld naar aanleiding van de opening van de Belgische bouwbeurs Batibouw. Voor heel België werden vorig jaar 44.907 vergunningen voor de bouw van een woning verleend tegenover 41.449 in 2002. Voor woningrenovatie bedroeg het aantal toegekende bouwvergunningen 31.959 tegenover 27.872 het jaar tevoren. Volgens Vanderbruggen blijft dit resultaat ondanks een vooruitgang toch nog ver achter bij het peil van 1996-1997 toen er 50.000 vergunningen werden afgegeven voor de bouw van een nieuwe woning. De 32.000 nieuwe vergunningen voor woningrenovatie betekenen een absoluuut record.

Veel minder goed gaat het in de sector van de niet-woongebouwen. Daar daalde het aantal bouwvergunningen in 2003 met 15 procent vergeleken met het jaar voordien. Toch bestaat er ook in deze sector hoop op een opleving omdat het tempo van de teruggang de laatste maanden vertraagt. Met de renovatie van niet-woongebouwen ging het in 2003 een stuk beter. Zo steeg het aantal renovatievergunningen voor niet-woongebouwen met 5 procent vergeleken met 2002. Opmerkelijk is ook dat voor het eerst in de geschiedenis van de Belgische bouw er momenteel meer appartementswoningen worden gebouwd dan nieuwbouwwoningen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels