nieuws

Fabrikanten timmerwerk in mineur

bouwbreed Premium

den haag – De stemming in de timmerindustrie is in februari weer flink verslechterd. Bijna een op de drie bedrijven meldt moeilijker binnenlandse orders te boeken. Een maand geleden gaf slechts 6 procent aan lastig aan nieuw werk te komen. Ter compensatie nemen de kansen in het buitenland toe.

Uit de conjunctuurmeting van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de ondernemers over de hele linie in februari een stuk somberder zijn geworden. De opgaande lijn sinds het dieptepunt van 9,4 in juni boog vorige maand voor het eerst om in een neergaande trend. De stemmingsmeter van het CBS staat op 3,0.

Driekwart van de ondernemers in de timmerindustrie rekent op stabiele prijzen. Een groeiende groep van inmiddels 88 procent van de bedrijven ziet de werkgelegenheid niet verder afkalven. Het orderpakket is geslonken tot 78,3 procent van het niveau in 2000. De voorraden nemen slechts langzaam af.

De fabrikanten van bouwmaterialen, aardewerk en glasproducten melden een stabiele bedrijvigheid. Van de ondernemers rekent 14 procent op stijgende afzetprijzen. Binnen drie maanden is de groep die uitgaat van gelijkblijvende werkgelegenheid, toegenomen van 61 tot 81 procent. Terwijl in december nog 18 procent van de ondernemers de orderstroom zag slinken, gaat in februari nog maar 1 procent zich aan pessimisme te buiten. De baksteenfabrikanten zijn het jaar met een goed humeur begonnen. In februari heerste bij 55 procent van de ondernemers de indruk dat de prijzen weer stijgen. Een groep van nog 13 procent stelt zich in op een afname van de orders. In januari rekende nog 51 procent op minder nieuw werk. Aan de personele sterkte wordt niet geknabbeld.

Producenten

De producenten van beton-, cement- en gipswaren werken met een orderpositie op 79,9 procent van het niveau van vier jaar geleden. In het binnenland is de vraag stabiel. Wat het buitenland betreft signaleert 13 procent een dalende afzet. De groep van 29 procent van de ondernemers die in december verdere sanering van het personeelsbestand voorzag, is gekrompen tot nog slechts 7 procent.

De producenten van metalen constructiewerken fabriceren weer op het niveau van 2000. Van de ondernemers rekent 13 procent op stijgende prijzen. Terwijl in januari nog 30 procent een kleinere orderstroom voorspelde, overheerst nu een groep van 9 procent die groei ziet. De stijgende vraag komt vooral vanuit de binnenlandse markt.

De fabrikanten van verwarmingsketels en radiatoren ontmoeten tegenwind. Een op de vier ondernemers verwacht dalende prijzen. Tegenover de 6 procent die in januari nog een groeiend medewerkersbestand voorzag, staat in februari een meerderheid van 9 procent welke uitgaat van verlies aan arbeidsplaatsen. De orderpositie bevindt zich met 115,5 procent van 2000 op een hoog niveau.

Reageer op dit artikel