nieuws

Emissierechten treffen cement Bedrijfstak verantwoordelijk voor belangrijk deel van wereldwijde CO2-uitstoot

bouwbreed

londen – Cementfabrieken zijn wereldwijd verantwoordelijk voor zon 5 procent van de CO2-uitstoot. De grote Europese producenten worden daardoor extra zwaar getroffen door de komende regels voor emissierechten, die volgend jaar van kracht worden.

Aan de andere kant biedt die Europese richtlijn cementfabrikanten die investeren in energie-efficiëntie de mogelijkheid om �overblijvende� emissierechten te verkopen en zo een nieuwe bron van inkomsten aan te boren. Dat stelt A. Worthsworth, hoofd �carbon management� bij de Carbon Trust. Deze instelling is door de regering in Londen opgericht om het bedrijfsleven te adviseren bij het verminderen van de CO2-uitstoot en andere milieumaatregelen. Kortgeleden heeft RMC, de grootste cementfabrikant van Groot-Brittannië en één van de grootste ter wereld, zich aangesloten bij de Carbon Trust. Het bedrijf draait nu mee in een pilot om de uitstoot terug te dringen. De resultaten worden later dit jaar verwacht en kunnen ook voor andere cementfabrikanten een leidraad vormen. Dat een cementfabriek zich aanmeldt, verbaast Worthsworth niets. “Die bedrijfstak is inderdaad verantwoordelijk voor een relatief belangrijk deel van de wereldwijde uitstoot.

De nieuwe Europese richtlijn heeft dan ook grote gevolgen voor de cementindustrie. Vanaf volgend jaar krijgen bedrijven emissierechten toegewezen, die vervolgens elk jaar worden verlaagd. Heb je niet voldoende rechten, dan moet je die bijkopen. Maak je je rechten niet vol, dan kan je die verkopen aan bedrijven die te veel CO2 uitstoten. Het is dus tegelijk een bedreiging en een kans.”

Worthsworth legt uit: “Wij werken met een bedrijf als RMC op alle niveaus. De strategie bespreek je met het hogere management, maar bij het uitwerken van de daadwerkelijke besparingsmogelijkheden heb je direct met de operators en de werkvloer te maken. Ook schakelen we externe adviseurs in om de plannen verder uit te werken. Tot nu toe werken we niet samen met collega�s in andere Europese landen.”

Reageer op dit artikel