nieuws

Draka ziet licht herstel van omzet

bouwbreed

amsterdam – Kabelproducent Draka Holding verwacht in 2004 een voorzichtig herstel van de afzet op de woning- en utiliteitsbouw. In 2003 daalde de verkopen van het beursgenoteerde bedrijf op de Europese markt voor standaard laagspanningskabels nog met zon 5 tot 10 procent. Dit jaar vlakt naar verwachting de negatieve ontwikkeling met ongeveer de helft af.

Volgens directeur J. van Kesteren van Draka steunt het voorzichtige herstel vooral op de renovatiemarkt waar noodzakelijk onderhoud dwingt tot de vernieuwing van kabels in bestaande panden. Over de nieuwbouwmarkt is de bestuurder somber. “Op de kantorenmarkt zijn de vooruitzichten nog steeds ongunstig. En ook de nieuwbouw van huizen blijft achter. Die is vorig jaar naar een historisch laag aantal van 60.000 woningen gedaald”.

Volgens Van Kesteren herstelt de Europese markt zich met name in Groot-Brittannië en Spanje. In Nederland en Duitsland ziet de topman voorlopig geen opleving van de markt. “Daar blijft het slecht”. Het bedrijfsonderdeel van Draka dat laagspanningskabels produceert zag de omzet vorig jaar ten opzichte van 2002 met 7,2 procent dalen naar 1,2 miljard euro.

De omzetdaling nam ten opzichte van dezelfde periode in 2002 in de tweede helft van het jaar tot 2,5 procent af. In de eerst helft van het jaar bedroeg dezelfde daling nog meer dan eentiende. Het concern als geheel zorgde in 2003 voor een omzet van 1,4 miljard euro, 5,2 procent lager dan een jaar eerder. Het verlies van 2002 werd met een winst van 11,2 miljoen euro goedgemaakt.

Naast slechte marktomstandigheden zette de stijging van de koperprijzen de omzet bij het Draka onder druk. Om de productie van de laagspanningskabels beter te organiseren en zo de kosten verder terug te brengen gaat Draka in Groot-Brittannië langdurig samenwerken met Pirelli Cables.

Optimistisch is Van Kesteren over de glasvezelmarkt. De investeringen komen volgens de topman dit keer niet van de telecombedrijven maar van gemeenten en woningbouwcorporaties, die steeds meer belangstelling hebben voor een volledige verglazing van het telecommunicatienetwerk.

Veel steden hebben wel een hoofdader van glasvezel in de grond liggen voor supersnel data- en internetverkeer, maar die heeft zich nog niet tot aan de woningen vertakt.

Toch denkt Van Kesteren dat een verdere uitbreiding van de glasvezelverbindingen noodzakelijk is. Hij stelt dat de oude koperen technieken die nu nog worden gebruikt ondanks de moderniseringen op den duur niet meer zullen voldoen. �Binnen nu en 2010 moeten deze investeringen in het glasvezelnetwerk worden gedaan”, schat de Draka-topman zijn kansen in.

Reageer op dit artikel