nieuws

De zoektocht naar een tuinhuisje

bouwbreed

utrecht – Om te voorkomen dat de aanblik een rommeltje wordt, is al in vroeg stadium getracht een fraai en duurzaam tuinhuisje te ontwikkelen voor volkstuincomplex en bedrijventerrein Groenewoud. De hoge ambities werden gaandeweg bijgesteld.

Het begon met een huisje van Bear architecten uit Gouda. Al in 1996 wordt dit bureau door de landelijke organisatie voor volkstuinders AVVN benaderd met de vraag een duurzaam tuinhuisje te ontwerpen. Al lang voordat überhaupt sprake is van het unieke plan Groenewoud. Als het ontwerp eenmaal klaar is, blijkt Groenewoud een mooi pilotproject.

Architect Tjerk Reijenga tekent een modulair opgebouwd houten huisje dat de tuinders zelf gemakkelijk in elkaar kunnen zetten met een soort omgekeerd zadeldak. Het wordt dubbelwandig uitgevoerd, goed geïsoleerd, op het dak komen zonnecellen en het regenwater wordt inpandig opgevangen, zodat het als grijs water kan worden gebruikt. Naar believen kan de uitrusting worden uitgebreid tot een compleet autarkisch huisje.

Bij de bouw van het prototype op Groenewoud blijkt volgens directeur W. Hoentjen van de AVVN dat het huisje in de praktijk nog niet zo makkelijk door amateurs in elkaar te zetten is. Er moeten professionals aan te pas komen en daardoor komt de prijs op zo�n 15.000 euro. Voor de meest uitgeklede variant nota bene en dat is veel te duur voor de gemiddelde volkstuinder. De AVVN bekijkt nog of het met een andere timmerfabriek en een aangepast ontwerp alsnog tot een duurzaam standaard huisje kan komen, maar voor Groenewoud komt dat te laat.

Architectuur

Na het eerste ontwerp wordt Made architecten uit Rotterdam benaderd voor het ontwerp van een architectonisch verantwoord tuinhuisje. Wim Kloosterboer van dat bureau komt met een kubusvormig huisje uit zogenaamd dickholz, een Duits plaatmateriaal opgebouwd uit verlijmde vurenhouten balkjes.

Wanneer je daar de 8 centimeter dikke variant van kiest vallen constructie en gevelbekleding volgens Kloosterboer fraai samen. Iedereen kan er dan straffeloos gaten in boren, of panelen uit zagen, zodat de tuinders er, zoals ze zo graag doen, hun eigen paleisje van kunnen maken. Maar dan wel binnen de mogelijkheden die het bijzondere architectonische ontwerp biedt. Kloosterboer tekent zelfs een variant met een kas op het dak.

Maar de tuindersvereniging is niet zo gecharmeerd van het voorstel. In het pijnlijke overleg met de tuindersvereniging die eigenlijk helemaal niet naar de nieuwe locatie in het bedrijvenpark wil, ontstaat volgens landschapsarchitect Theo Reesink een vijandige sfeer ten aanzien van het ontwerp. Het idee vat post dat de architectuur zwaar gesubsidieerd wordt, terwijl de subsidie vooral de tuinders zelf ten goede komt om een gemakkelijke overstap naar het nieuwe complex mogelijk te maken. Ook een aangepaste variant van Kloosterboer met een regenjas van tentdoek eromheen kan niet de goedkeuring van de tuinders wegdragen.

Uiteindelijk rest Reesink niets anders dan het doorvlooien van de door de Utrechtse welstand al eerder toegelaten huisjes. Daarbij stuit hij op een ontwerp uit de jaren vijftig met een traditioneel zadeldakje dat enigszins wordt aangepast.

Het wordt uitgetekend in drie varianten waarbij in plaats van het gangbare vurenhout werd gekozen voor rabatdelen van western red cedar, zodat de huisjes er over tien jaar nog netjes bijstaan. Dat is immers de hoofdeis voor Groenewoud: garanderen van een min of meer uniform beeld en voorkomen dat de rommelige aanblik van de volkstuinen de ontwerpen van de kantoorvilla�s overwoekert.

Van het eerste huisje staan binnen de kortste keren de kozijnen krom, omdat er geen speciaal kozijnhout is gebruikt. Bovendien is de betonnen fundering duur en lastig te realiseren in alle uithoeken van het versnipperde tuinderscomplex. Uiteindelijk wordt met timmerbedrijf Roest uit Kamerik een haalbare variant uitgewerkt. Het projectbureau Leidsche Rijn geeft de tuinders een subsidie 2250 euro op hun huisje, waarvan de eenvoudigste variant zo�n 6000 euro kost; een bedrag dat de prijs van een doorsnee Gammaschuurtje ver overstijgt.

Reageer op dit artikel