nieuws

Bureaucratie mangelt bewoner bij restauratie

bouwbreed Premium

den haag – Radjin Mehilal snapt er niets meer van. Hij heeft netjes gedaan wat de gemeente Den Haag wilde en zijn huis helemaal opgeknapt. Maar nu hij zijn subsidieaanvraag probeert rond te krijgen, stuit hij op de bureaucratische molens. “Wat kun je eraan doen, jij bent slechts een baksteentje in het geheel”.

Adviseur Herman Grimberg van Woningbeheer knikt begripvol. “Heb je het gevoel dat de gemeente je vertrouwen heeft geschaad?”, probeert hij het gevoel van Mehilal te verwoorden. “De gemeente zou coulanter moeten zijn.”

Mehilal woont in de Weimarstraat, midden in een van de vooroorlogse multiculturele wijken van Den Haag. Onder begeleiding van Woningbeheer heeft hij zijn woning grondig laten renoveren. Om het project sneller van de grond te krijgen verleent de gemeente achteraf subsidie. Maar het binnenhalen van de financiële ondersteuning valt niet mee. Om zich een weg door de formaliteiten te banen vraagt hij Grimberg om hulp.

De gemeente heeft Woningbeheer ingehuurd om eigenaren te adviseren en te begeleiden bij in de eens vervallen buurt. Vanuit een oude winkel in de Weimarstraat staat Grimberg namens zijn opdrachtgever de bewoners van de buurt met raad en daad bij.

“Woningeigenaren hebben steeds meer advies nodig om de begroting rond te krijgen”, omschrijft de �adviseur woningonderhoud� zijn werk. Vroeger werkten de subsidies volgens Grimberg veel beter dan nu. “Je krijgt nog wel dezelfde hoeveelheid geld, maar je kunt er steeds minder mee doen.”

Het resultaat van Grimbergs inspanningen ligt letterlijk op straat. Op het Koningsplein – tegenwoordig een sfeervol plein dat de Weimarstraat in twee stukken verdeelt – spoten vroeger junks in het dichtgegroeide plantsoen hun aderen vol. Tegenwoordig trappen kinderen op dezelfde plek een balletje.

Om het plein weer veilig en leefbaar te maken, is sinds 1997 iedere huiseigenaar die aan het plein woont, benaderd door Woningbeheer. Geduldig hebben Grimberg en zijn collega�s er bij de mensen op aangedrongen om hun huis op te knappen. Toch lukt het soms niet de eigenaar van het pand te overtuigen. Grimberg: “Dat geven we dan aan de gemeente door die een inspecteur langs kan sturen. Met een beetje druk trekken we ze dan toch nog over de streep”.

Reageer op dit artikel