nieuws

Brinkman: Bouw moet volledige openheid geven

bouwbreed Premium

gouda – Bouwbedrijven moeten alle stukken waaruit blijkt dat ze verboden prijsafspraken hebben gemaakt, inleveren bij de mededingingsautoriteit NMa. Dat is de boodschap van voorzitter L.C. Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf in een brief aan zijn achterban.

Het gaat om alle informatie over illegale praktijken uit de periode van 1 januari 1998 tot 1 januari 2003.

Ondernemingen die niet meer in het bezit zijn van zogeheten verrekenlijsten of schaduwboekhoudingen, maar wel in strijd met het kartelverbod hebben gehandeld, moeten dat ook bij de NMa melden, aldus de voorman van de bouwsector.

Brinkmans verzoek volgt op de oproep van het kabinet aan de bouw om voor 1 mei aanstaande volledige openheid te geven over overtredingen van de Mededingingswet. Bedrijven die daar geen gehoor aan geven, lopen het risico te worden uitgesloten van overheidsopdrachten.

In de brief wijst Brinkman nadrukkelijk op de clementieregeling van de NMa. Aannemers die snel en zonder aarzeling nieuwe stukken overhandigen en volledige medewerking verlenen, kunnen in aanmerking komen voor strafvermindering. “Medewerking van een bedrijf kan leiden tot matiging van de boete en in bepaalde gevallen tot immuniteit”, schrijft Brinkman.

Bouwers hoeven volgens hem niet bang te zijn dat de NMa de ingediende belastende informatie doorspeelt naar justitie. “Het kabinet heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer vermeld dat de NMa gebonden is aan een geheimhoudingsplicht. De gegevens mogen alleen door de NMa worden gebruikt en niet aan het Openbaar Ministerie worden doorgegeven.”

Intern onderzoek

Het is evenwel de vraag of dat zo blijft. Kamerleden M. Vos (GroenLinks) en J. Atsma (CDA) vinden dat de NMa en het OM wel stukken moeten kunnen delen. Op hun verzoek zal de Tweede Kamer zich daar binnenkort over buigen.

Brinkman riep bouwbedrijven al eerder op hun schaduwboekhoudingen of andere registraties rond prijsafspraken of marktverdeling bij de NMa op tafel te leggen. Hij vermoedt dat er zoveel schaduwboekhoudingen zijn als bouwbedrijven. Twee weken geleden kwam een schaduwboekhouding van Volker Wessels-dochter Boele & Van Eesteren boven water. De negatieve publiciteit die dat veroorzaakte, is voor veel aannemers aanleiding geweest intern onderzoek te plegen. Een aantal ondernemingen, waaronder BAM, Volker Wessels en Dura Vermeer, heeft inmiddels gegevens ingeleverd bij de NMa.

Reageer op dit artikel