nieuws

Bouwvrouwen verenigen zich voor één dag

bouwbreed Premium

zoetermeer – Kenniscentrum Bouwradius houdt zaterdag een landelijke bijeenkomst voor bouwvrouwen in Amersfoort. “Doel is onder andere vrouwen werven en behouden”, zegt beleidsmedewerker Ineke van Westrienen van Bouwradius.

Bevestigt een vrouwendag het vooroordeel dat vrouwen hun mannetje niet staan in de bouwwereld? “Welnee”, zegt Van Westrienen. “Het is een uitstekende manier om ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Bovendien kunnen jonge meiden op deze dag informatie verzamelen over opleidingen en adviezen vragen aan succesvolle bouwvrouwen.”

Een meerderheid van de circa 10 procent vrouwen die in de bouw in Nederland werkt, juicht het initiatief van Bouwradius dan ook toe. Zij ervaren de bijeenkomst, die voor de derde keer wordt gehouden, als positief en vinden het prettig om eens met vrouwen onderling te praten over problemen en successen op de werkvloer.

Uit de praktijk blijkt dat vrouwen in de bouw stevig in hun schoenen moeten staan. Seksuele intimidaties en vrouwonvriendelijke grappen komen zowel in de bouwput als op kantoor regelmatig voor. Zelfs leidinggevenden maken zich hier soms aan schuldig.

Ook het volgen van opleidingen is niet altijd makkelijk. “Studentes hebben te maken met aarzelende ouders, tegenwerkende en onzekere docenten en moeilijkheden om een stageplaats te krijgen”, aldus Van Westrienen. Als voorbeeld noemt zij twee beeldschone Surinaamse meiden. Bouwers boden geen stageplek aan omdat zij problemen op de bouwplaats voorzagen.

Bouwvrouwen ergeren zich volgens Van Westrienen dikwijls aan collega�s of klanten die schrikken als zij zaken moeten doen met een vrouw. Bovendien zijn ze het zat om uit te leggen waarom ze voor de bouw hebben gekozen. “De bouwsector is nog erg ouderwets. Mensen verbazen zich als een meisje zegt dat zij tegelzetter is en jongens vinden het vervelend om op verjaardagen te vertellen dat hun vriendinnen in de bouw werken.”

Op het gebied van arbeidsduurverkorting loopt de bouwsector volgens de beleidsmedewerker eveneens achter. “Hier ligt een taak voor mannen. Zij moeten massaal vragen om parttime werk en ouderschapsverlof. Zo kan de bedrijfstak moderniseren.” Als dit laatste gebeurt verwacht Van Westrienen dat de instroom van vrouwen verder toeneemt. Met de nadruk op verder, want bijna eenderde van studenten bouwkunde is nu al vrouw en het aantal vrouwen met kaderfuncties, zoals werkvoorbereiders, calculators en projectleiders is in vijf jaar verdubbeld.

Het aantal vrouwelijke bouwvakkers blijft steken op twee op de duizend. Naast de vaak ruige omgangsvormen op de werkvloer heeft dit volgens Van Westrienen ook te maken met cultuur en niet met het fysiek zware werk. “Werken in de verpleging kan net zo belastend zijn voor het lichaam. Het is vooral een verschil in cultuur. In Rusland en Denemarken zijn vrouwelijke bouwvakkers gewoon. In Nederland was dit werk altijd alleen voor mannen, daarom zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd.”

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Ondanks alle obstakels hebben vrouwen het volgens Van Westrienen naar hun zin in de bouw. Ze hebben er geen hekel aan om tussen de mannen te werken en nu het aantal kaderfuncties van vrouwen toeneemt krijgen steeds meer bouwvrouwen een kans.

Reageer op dit artikel