nieuws

Beekdal Drentse Aa noodoverloopgebied

bouwbreed

paterswolde – Om wateroverlast bij extreme regenval te voorkomen, wordt in een deel van het beekdal van de Drentse Aa in Groningen een noodoverloopgebied aangelegd.

Via een gecontroleerde doorsteekplaats kan 3,5 miljoen kubieke meter water worden geborgen op een oppervlak van 350 hectare, schetst woordvoerder A. de Jonge van het waterschap Hunze en Aa�s.

Staatssecretaris M. Schultz van Haegen gaf gisteren het officiële startsignaal voor het werk. Daarvan is een evenement gemaakt, waarbij ook schoolkinderen en weerman Peter Timofeeff waren betrokken. Op basisscholen in de omgeving is veel aandacht besteed aan het project. Dit maakt deel uit van het grotere project Herstel Benedenloop Drentse Aa, waarin gelijktijdig wordt gewerkt aan natuurontwikkeling, recreatie en waterberging.

De directe aanleiding voor de aanleg van de noodoverloop was de overvloedige regenval in 1998. Toen moesten her en der dijken worden doorgestoken om noodoverlopen te improviseren, want het polderstelsel kon het water niet meer aan. Behalve het water stroomde er toen ook een hoop modder het land op. “De bedoeling is dat dit in de toekomst niet meer hoeft te gebeuren”, aldus De Jonge.

Onder de doorsteekplaats die wordt aangelegd, komt een betonnen bak waardoor het water stroomt, die pas zichtbaar wordt als de dijk wordt afgegraven. Deze bak voorkomt dat er grond meestroomt. Direct achter de doorstroomopening komt bovendien een slibvanger, een kuil waarin de grond die loskomt bij het doorsteken wordt opgevangen.

Om het water binnen het overloopgebied te houden, moeten hier en daar kades en dijkjes worden opgehoogd. De starthandeling van de staatssecretaris bestond uit het ophogen van een dijkje. Verder komt er een nieuw gemaal. De overloop veroorzaakt weinig overlast voor de gebruikers want het gebied bestaat hoofdzakelijk uit natuur.

De aanwezigen in Paterswolde was de primeur toebedacht van het nieuwe spotje over de waterproblematiek in de toekomst met weerman Timofeeff dat vanaf vandaag op tv wordt uitgezonden.

Reageer op dit artikel