nieuws

Bacteriën versterken zand en maken grond waterdicht

bouwbreed

GeoDelft experimenteert ook met bacteriën die de grond meer waterdicht maken. De betrokken bacteriën zitten al in de grond. De voedingsstoffen worden geïnjecteerd en gaan met de waterstroom mee. De bacteriën volgen vanzelf en komen bij het lek terecht, dat door hun uitscheidingsproducten wordt gedicht.

Binnenkort start GeoDelft met een proefproject op grote schaal. Het gaat om bacteriën die normaal aan de oppervlakte in de grond zitten, aldus ir. W. Molendijk, sectordirecteur business development bij GeoDelft in Delft. “Breng je ze dieper in de grond, dan kunnen ze met zuurstof en voedingsstoffen in leven worden gehouden. De bacteriën produceren calcietkristallen, die de zandkorrels met elkaar verbinden. Het product lijkt op natuurlijke zandsteen. De bacteriën en de voedingsstoffen kunnen met bestaande technieken in de grond worden geïnjecteerd.”

Meer waterdicht

Reageer op dit artikel