nieuws

Axess bouwt zelf volledig herziene woonhuislift

bouwbreed

barneveld – Volledig herzien is de woonhuislift Prestige van Axess Liften. De fabrikant uit Barneveld bouwt de lift nu in eigen beheer met eigen materialen op. De Prestige kan in enkele dagen en zonder ingrijpende bouwkundige voorzieningen worden geplaatst.

Corporaties kunnen met de woonhuislift gebouwen beter toegankelijk maken voor ouderen en mindervaliden. De fabrikant wijst erop dat de hypotheekrente in het geval van woningverbetering aftrekbaar is.

De Prestige vergt geen liftput en machinekamer, en het dak hoeft bij de installatie niet verwijderd. Twee personen kunnen alle onderdelen tillen. Alle benodigdheden passen door een normale deuropening. Dat vergemakkelijkt de montage van de lift in bestaande gebouwen zoals woonhuiscomplexen.

Weinig overlast

De installatie bezorgt de bewoners weinig overlast. De vloermaat van een eenpersoons-Prestige begint bij 80 centimeter in het vierkant en beslaat maximaal zo�n 150 centimeter in het vierkant.

Rolstoelen vergen een gelijkvloerse toegang. In de vloer moet dan een put van 6 centimeter diep worden gemaakt. Als alternatief kan een oprit worden gemaakt. Een elektro/hydraulisch aggregaat zet de lift in beweging. De benodigde energie komt uit het stopcontact.

Afhankeljk van de uitvoering neemt de installatie 1,5 tot 3 kilowatt op. Het hefvermogen begint bij 320 kilo en bedraagt maximaal 630 kilo. De lift heft met een snelheid van ruim 15 centimeter per seconde en bereikt een hefhoogte van maximaal 12 meter.

De woonhuislift vraagt een plafondhoogte van 2,60 meter; de Barneveldse leverancier zegt die te kunnen verlagen tot 2,40 meter. De voorbereiding kan volstaan met een sparing in de verdiepingvloer en een stopcontact wanneer Axess de schacht levert. De leverancier zegt de lift tot op de centimeter te kunnen bepalen zodat binnen de beschikbare ruimte de grootst mogelijke lift kan worden gerealiseerd.

Uitvoeringen

Naast de standaarduitvoering levert Axess de Prestige in uiteenlopende uitvoeringen zodat de lift harmonieert met de architectuur van het gebouw. De deuren en schacht kunnen worden uitgevoerd in roestvast staal, aluminium en elke gewenste kleur verf. Voor de wandbekleding biedt Axess de keus uit kunststof laminaat, roestvast staal, hout, glas of skinplate.

De lift is CE-gecertificeerd en heeft een typegoedkeuring conform de Europese richtlijn voor machines. Veiligheidscomponenten in de lift voorkomen vallen of beknellen. Een spreek-luisterverbinding maakt bij calamiteiten automatisch verbinding met de 24-uurs alarmdienst van Axess. De bediening gebeurt met vasthoudcontacten en de besturing maakt gebruik van een regelbare microprocessor met soft start/stop. Axess rekent voor een Prestige met twee stops die een hoogte van 3 meter overbrugt 17.000 euro.

Reageer op dit artikel