nieuws

Automatische associatie met fraude irriteert bouwsector

bouwbreed Premium

gouda – De bouw raakt geïrriteerd en gefrustreerd van de beklaagdenbank waar de bedrijfstak continu in wordt gezet. Aanleiding is nu de klacht van de Belastingdienst dat de sector te weinig meewerkt aan onderzoek naar eventueel verzwegen inkomsten uit de bouwfraude.

Naar aanleiding van de parlementaire enquête is de Belastingdienst begonnen met onderzoek in hoeverre bouwbedrijven aan hun fiscale verplichtingen hebben voldaan. Daarbij wordt vooral gekeken naar eventuele steekpenningen en zwart geld.

Het AVBB weet van aangesloten bouwbedrijven dat de problemen vaak ontstaan doordat de fiscus binnenkomt met de vraag om de zogenoemde schaduwboekhouding te overleggen, waarin de onderlinge verrekeningen tussen bouwers zijn vastgelegd. Als een bedrijf vervolgens zegt dat het een dergelijk verslag niet heeft, stelt de fiscus dat het bedrijf dat maar moet bewijzen. “Dat is omkeren van de bewijslast”, aldus een woordvoerder van het AVBB. “Het probleem ligt in dat geval bij de fiscus en kan niet door een bouwbedrijf worden opgelost.”

Bij bouwbedrijven ontstaat volgens hem langzamerhand enige irritatie over het feit dat zij bijna automatisch met fraude of in dit geval met het doelbewust achterhouden van informatie worden geassocieerd.

Reageer op dit artikel