nieuws

Amersfoort gewaarschuwd voor onderlopen kelders

bouwbreed

amersfoort – In ruim eenderde van alle panden in Amersfoort dreigen kelders onder te lopen. Oorzaak is dat het waterleidingbedrijf rond de Keistad minder grondwater oppompt om verdroging van het milieu te voorkomen. Daardoor is het grondwaterpeil gestegen.

De provincie Utrecht heeft de afgelopen dagen op twintigduizend adressen in Amersfoort een brief verspreid waarin bewoners voor de mogelijke gevolgen van het hogere waterpeil worden gewaarschuwd.

Daarin stelt de provincie dat huiseigenaren op grond van de bouwverordening zelf verantwoordelijk zijn voor het waterdicht houden van hun kelders. De provincie houdt alleen in de gaten dat kruipruimtes met een hoogte van maximaal 70 centimeter droog blijven.

De Vereniging Eigen Huis meent dat veel huiseigenaren ten onrechte verantwoordelijk worden gesteld voor het waterdicht houden van hun kelders. “Bewoners van nieuwbouwhuizen kunnen een beroep doen op de bouwer van de woningen als de kelder lek blijkt”, aldus een woordvoerder. “Maar voor oudere huizen, zoals de historische panden in het centrum van Amersfoort, gaat dat niet op. In tegenstelling tot wat de provincie beweert, is dat in geen enkele verordening vastgelegd.”

Ook stelt de organisatie dat er, door een gebrek aan informatie, veel onrust ontstaat bij huiseigenaren. “In de brief staat dat huiseigenaren, in het geval van lekkage, contact op moeten nemen met een bouwmarkt of een aannemer”, aldus de woordvoerder. “Zo maakt de provincie zich er wel heel gemakkelijk vanaf. Het is een taak van de gemeente Amersfoort de bewoners beter te informeren over de mogelijke gevolgen.”

Amersfoort bestudeert nog welke taak er voor de gemeente is weggelegd in deze kwestie. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels