nieuws

Afgetreden leden Regieraad worden niet vervangen

bouwbreed

den haag – Voorzitter J. Hovers van de Regieraad Bouw gaat niet op zoek naar vervangers voor de twee teruggetreden leden van de raad. Afgelopen vrijdagavond hebben bestuursvoorzitters H. Hazewinkel (KWS) en R. van der Bruggen (Imtech) hun lidmaatschap neergelegd. Formeel om de raad niet in verlegenheid te brengen met mogelijke publieke discussies over hun persoon omtrent de nieuw opgedoken schaduwboekhoudingen.

Uitgerekend vandaag komt de Regieraad voor het eerst bij elkaar. Hovers wil niet bevestigen of minister Brinkhorst (economische zaken) de druk zover heeft opgevoerd dat de positie van de bestuursvoorzitters in de Raad onhoudbaar was geworden. Officieel heeft Brinkhorst dan ook niet ingegrepen en hebben beide heren de eer aan zichzelf gehouden. De minister heeft laten weten “het besluit van beide heren te respecteren”.

“Het probleem is dat met de nieuwe boekhoudingen er toch iets nieuws op tafel ligt. Toen we vorige maand van start gingen, was nog geen sprake van een olievlek. We hebben er een paar keer over gepraat en dan is het toch een kwestie van overwegingen, prioriteiten en de mogelijkheid onbelemmerd te functioneren”, reageert Hovers. “Bij Van der Pol (directeur GMB, red.) ging het om feiten die al hebben meegewogen voor instelling van de raad.” Hovers heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan de raad bij elkaar te houden en betreurt het vertrek van beide leden.

De voorzitter is niet van plan de lege gaten in de tienkoppige raad opnieuw in te vullen. Hij stelt zich voor dat beide heren van iets grotere afstand alsnog hun bijdrage leveren aan het vernieuwingsproces in de bouw. Zowel Hazewinkel als Van der Bruggen blijft op persoonlijke titel aanwezig in werkgroepen. Ook blijven zij intensief betrokken bij het meerjarige onderzoeksprogramma PSIB (Programma Proces- en Systeeminnovatie in de Bouw) dat samenhangt met de Regieraad.

Hovers vindt het jammer dat het verleden het onmiddellijke functioneren van Regieraad zoveel parten speelt. “Het leidt de aandacht af van het zo noodzakelijke vernieuwingsproces. De nieuwe commotie werpt ontegenzeggelijk slagschaduwen over de wei.”

De voorzitter begrijpt wel dat de sector nog moet afrekenen met het verleden, maar zijn taak is vooral naar de toekomst te kijken.

Terughoudend

De opgestapte bestuursvoorzitters zijn uiterst terughoudend met een reactie op hun terugtreden. Van der Bruggen van Imtech wil helemaal niet reageren.

Hazewinkel benadrukt dat het “een eigen beslissing was om uit de Regieraad te treden” en gaat niet in op de vraag hoeveel druk vanuit het ministerie is uitgeoefend. De bestuursvoorzitter moet zijn aandacht verdelen tussen de afrekening met het verleden en het nadenken over de toekomst: “Duidelijk is dat met het verleden moet worden afgerekend en tegelijkertijd is er ook veel aandacht nodig voor de toekomst van de sector. Ik voelde me gecommitteerd. Ik ben al een aantal jaren bezig met de vernieuwingsagenda, binnen onderzoeksprogramma PSIB en binnen ons concern. Ik heb aan de heer Hovers de toezegging gedaan om mij in te blijven zetten voor de Regieraad.”

Reageer op dit artikel