nieuws

Zweedse bouw somber over uitzicht herstel

bouwbreed

stockholm – De Zweedse bouw is somber over het uitzicht op economisch herstel in 2004. De investeringen blijven dit jaar dalen en op zijn vroegst pas in 2005 bestaat er een gerede kans op een kentering naar de goede kant. Dat blijkt uit de visie op de conjuncturele ontwikkeling van brancheorganisatie Sveriges Byggindustrier (BI). “Structurele […]

stockholm – De Zweedse bouw is somber over het uitzicht op economisch herstel in 2004. De investeringen blijven dit jaar dalen en op zijn vroegst pas in 2005 bestaat er een gerede kans op een kentering naar de goede kant. Dat blijkt uit de visie op de conjuncturele ontwikkeling van brancheorganisatie Sveriges Byggindustrier (BI). “Structurele problemen en een zwakke vraag naar bouwservice in het bedrijfsleven resulteren in een verdere achteruitgang,” gelooft BI.

Vorig jaar zakten de bouwinvesteringen met 2 procent, dit jaar volgens de bond met het dubbele. De kantorenbouw is los van het onderhoud volledig tot stilstand gekomen en de woningbouw blijft ver achter bij de doelstellingen van de overheid. Deze mikt op dertigduizend woningen per jaar, maar BI voorziet dat het aantal dit jaar en volgend jaar blijft steken op twintigduizend. Ook de gww biedt voorlopig geen soelaas. Op langere termijn is echter wel verbetering te verwachten op grond van ambitieuze infrastructuurplannen van de overheid. De werkloosheid in de bouw bedraagt momenteel 9,5 procent. Dat is 2,5 procent hoger dan in 2002 en als de berekeningen van BI kloppen zullen dit jaar nog circa tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels