nieuws

Zorgelijk

bouwbreed

Minister Brinkhorst wil niet langer wachten op initiatieven uit de bouw. Bijna een jaar na verschijning van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid bleef het oorverdovend stil vanuit de sector. Daarom zette het Rijk in november een streep onder de bouwfraude-affaire en kondigde de Regieraad aan. Afgelopen week installeerde Brinkhorst de raad in de […]

Minister Brinkhorst wil niet langer wachten op initiatieven uit de bouw. Bijna een jaar na verschijning van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid bleef het oorverdovend stil vanuit de sector. Daarom zette het Rijk in november een streep onder de bouwfraude-affaire en kondigde de Regieraad aan. Afgelopen week installeerde Brinkhorst de raad in de hoop enige beweging in de sector te krijgen.

Het AVBB reageerde officieel blij, maar moet een bittere smaak in de mond hebben. Het vernieuwingsproces was nu juist bij uitstek een taak van de koepel van alle brancheorganisaties geweest. De kikkers zijn niet in de kruiwagen te houden en het resultaat na veel praten is nihil. Het is lastig om te bepalen in hoeverre dat voorzitter Brinkman is te verwijten.

De bouwfraude-affaire was pijnlijk: prijsafspraken, geen concurrentie, opdrachtgevers betaalden te veel en er heerste een cultuur van smeren en fêteren. De berg beschuldigingen die over de bouw is uitgestort, is hoog. Veel vervelender is het dat de sector op geen enkele manier terugvecht. De sector is in zijn schulp gekropen en weet zich geen raad met zijn houding. Het imago ligt aan diggelen, maar het lukt niet de brokstukken weer bijeen te vegen.

Brinkhorst maakt zich geen illusies meer en wacht niet meer op het initiatief vanuit de sector en stelt de Regieraad in. Onder leiding van voorzitter J. Hovers probeert het Rijk de vernieuwing van de grond te krijgen. De ambitie van een kostenreductie van 20 tot 25 procent is hoog. De sector heeft initiatief, innovatie en faalkostenbeleid niet de hoogste prioriteit gegeven, omdat de opdrachtgever toch alleen maar keek naar de laagste prijs. Daar is nog een wereld te winnen, maar tientallen procenten lijkt wat al te optimistisch.

De sector kan onverschillig afwachten en verder aanmodderen. De afgelopen jaren was het adagium toch vooral �kop in het zand en doorwerken�. Brinkhorst waarschuwt dat de Nederlandse bouw het met die houding niet lang meer zal redden. Hij verwacht dat buitenlandse aannemers hun kans schoon zullen zien en stukje bij beetje de markt zullen veroveren.

Dat zal alleen gebeuren als het Rijk zich aan zijn woord houdt en inderdaad meer ruimte geeft aan innovatieve contracten en kijkt naar prijs/kwaliteitsverhouding. De bouwers moeten oppassen dat ze die boot niet missen en klaar zijn voor een nieuwe markt met nieuwe spelregels. Als het aan de Regieraad ligt, kan de markt razendsnel veranderen en het economisch tij zal daar zeker een steentje aan bijdragen.

Reageer op dit artikel