nieuws

Ziekenhuizen niet gelukkig met commerciële belangstelling

bouwbreed Premium

utrecht – Ziekenhuizen reageren verbaasd op de avances van het consortium dat onder leiding van het managementadviesbureau Sturkenboom dit voorjaar een bod doet op twee zorginstellingen. Zij hebben zelf plannen klaarliggen om de verleende zorg efficiënter te organiseren.

Het Bernhoven Ziekenhuis laat in een persbericht weten verbaasd te zijn over het feit dat de instelling op het verlanglijstje staat van het consortium, dat verder bestaat uit de bouwer Volker Wessels en het installatiebedrijf Imtech. Het Brabantse ziekenhuis heeft vestigingen in Oss en in Veghel.

Een bezuinigingsplan dat Bernhoven op korte termijn in praktijk wil brengen voorziet in een jaarlijkse besparing van 5,5 miljoen euro. Op die manier wil het regioziekenhuis een goede basis leggen onder de 24-uurs basiszorg die de instelling haar patiënten aanbiedt.

De directie stelt dat alle criteria die door het consortium zijn genoemd voor eventuele overnamekandidaten, niet op het ziekenhuis van toepassing zijn. “Er is geen sprake van ontmanteling van het ziekenhuis, er is geen sprake van ontwrichting van de bedrijfsvoering, noch is er sprake van een slechte financiële situatie.”

P. Sturkenboom denkt dat ziekenhuizen onder leiding van de groep investeerders tot bijna eenderde kunnen besparen op hun kosten. Om dat doel te bereiken koopt hij de ziekenhuizen en past de bedrijfsvoering aan door diensten uit te besteden en specialistische zorgtaken elders onder te brengen.

Het Slotervaartziekenhuis wijst overname van de instelling als geheel van de hand. “Wij praten al anderhalf jaar met Sturkenboom over een sale- en leasebackconsatructie van het gebouw. In het voorjaar krijgen wij een bod van het consortium”, laat woordvoerder R. Buijze van de Amsterdamse zorgverlener weten.

Een complete overname van het ziekenhuis is volgens Buijze niet aan de orde. “Onze kerntaken, het verlenen van zorg, blijven wij zelf doen”. Het Slotervaartziekenhuis spreekt daarmee zijn gesprekspartner tegen. Het consortium heeft laten weten binnenkort een bod te doen op het ziekenhuis als geheel. Sturkenboom en zijn partners Volker Wessels en Imtech hebben dezelfde ambities voor Het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord.

Woordvoerder H. van den Brink van IJsselmeerziekenhuizen, waar de zorginstelling in Emmeloord onderdeel van is, is op de hoogte de plannen van het consortium. “Wij verwachten aanstaande woensdag het plan van Sturkenboom. Dan zullen we reageren.” Het ziekenhuis heeft onlangs zelf een reorganisatie op de rails gezet die volgens Van den Brink goed verloopt en geen aanleiding geeft om de vestiging in Emmeloord af te stoten.

Reageer op dit artikel