nieuws

Voortuin spoelt weg door gesprongen ringleiding

bouwbreed

beverwijk – In een tijdsbestek van enkele uren is in Beverwijk een complete voortuin verdwenen als gevolg van een lekke watertransportleiding waaruit 6 miljoen liter water stroomde.

Waterleidingbedrijf PWN staat vooralsnog voor een raadsel hoe het lek in de ringleiding heeft kunnen ontstaan. Volgens communicatieadviseur A. Wisselink van PWN is de gietijzeren leiding met een diameter van 400 millimeter �nog maar� veertig jaar oud: “Terwijl een dergelijke leiding zestig tot tachtig jaar meegaat.”

Na de melding van de lekkage kon PWN niet direct overgaan tot afsluiting van de watertoevoer. “Om te voorkomen dat er schade aan het systeem ontstaat doordat de druk op andere leidingen toeneemt, is het van belang de kleppen langzaam dicht te draaien. Bovendien is het ook niet wenselijk de druk in de leiding terug te brengen, omdat dan het risico ontstaat dat vervuild water in het leidingsysteem terechtkomt en dan zijn we nog verder van huis.”

Het dichtdraaien van de leiding duurde in totaal zes uur. De vrijstromende 6 miljoen liter water zorgde voor een 4 meter diep gat van 10 meter in het vierkant. Tientallen brandweerlieden assisteerden bij het wegpompen van meer dan 400 kubieke meter blubber.

Het huis aan de weggespoelde tuin is volgens Wisselink op staal gefundeerd en om verzakking te voorkomen met zandzakken onderstut. De schade bedraagt waarschijnlijk meer dan een miljoen euro.

Over de oorzaak kan Wisselink geen uitspraak doen. “Mogelijk heeft het ermee te maken dat we elders een leiding in renovatie hebben, waardoor de belasting in de gesprongen leiding is toegenomen.” Ze benadrukt echter dat het onderzoek naar de oorzaak nog loopt en dat een gietijzeren leiding normaal gesproken een dergelijke toename van belasting met gemak kan hebben.

Reageer op dit artikel