nieuws

Vinex-wijk blijft klagen over water

bouwbreed

den haag – Bewoners van Vinex-wijk Leidschenveen in Den Haag klagen al jaren over wateroverlast. Projectontwikkelaars zeggen dat het goed komt. Ondertussen staan kruipruimtes en tuinen blank en is er schimmelvorming in de woningen.

Leidschenveen, gebouwd op een slecht waterdoorlatend veen, kampt al jaren met ernstige overlast van grond- en oppervlaktewater. “Na een hevige regenbui staan overal plassen, zakken straatstenen weg en staat mijn schuur onder water. Mijn gereedschap en fietsen roesten.” P. Woude, secretaris van het Wijkberaad van Leidschenveen en actief in de werkgroep Waterbeheer, vindt dat er tijdens de bouw fouten zijn gemaakt. Zo is de aangebrachte zandlaag op het veen volgens hem te dun. Hierdoor kan het water niet goed weglopen.

Er zijn te weinig waterbuffers aangebracht en het wegvloeien van regen via het oppervlaktewater verloopt te traag, dit had volgens hem via de riolering moeten gebeuren. Twee jaar geleden werden bovendien ook nog het vloerpeil van circa 20 woningen te laag gelegd, waardoor kelders onderliepen.

De betrokken projectontwikkelaars, waaronder AM wonen, Bouwfonds en Heijmans geven toe dat het water na een plensbui blijft staan in de wijk, maar voegen eraan toe dat het ook weer ook vanzelf wegtrekt. Een woordvoerder: “Leidschenveen is nog in aanbouw. Als alles klaar is, zal tevens het afvoersysteem van overtollig water goed geregeld zijn.” Woude: “De projectontwikkelaars blijven zeggen dat er geen wateroverlast is. Maar waarom plaatsen ze dan hier en daar pompen?”

Woude woont al drie jaar in Leidschenveen. Volgens hem hebben de projectontwikkelaars het waterprobleem vooruit geschoven. “Zij willen zoveel mogelijk huizen neerzetten en veel geld verdienen.”

De bewoners zijn het afwachten zat. Als de gemeente Den Haag niet voor 1 maart met plannen en geld komt, stappen de bewoners naar de rijksoverheid. “Er moet echt iets gebeuren anders komen over 3 à 5 jaar de echte grote problemen.”

Reageer op dit artikel