nieuws

Vallend balkon trekt buitenspouwblad mee

bouwbreed

almere – Het balkon van een drie jaar oude woning in de Oostvaardersbuurt van Almere is woensdag plotseling naar beneden gekomen. Te lichte keilbouten voor de verankering zijn waarschijnlijk de oorzaak. Het balkon trok het complete buitenspouwblad mee.

Bij het ongeval raakte niemand gewond. Het balkon dat aan de vloer van de eerste verdieping van het woonhuis was bevestigd, plonsde in een vijver, waar het nog steeds ligt. Maandag wordt er een poging gedaan het 2,5 ton zware gevaarte naar boven te takelen. Dat moet gebeuren vanaf pontons die eerst nog te water moeten worden gelaten.

Toevallig was woensdagochtend nog een medewerker van aannemer Ufkes in de woning aan de Schonevaart geweest. De bewoner had eind januari klachten geuit over een steeds groter wordende kier bij de schuifpui naar het balkon. Toen de aannemer vergezeld van een inspecteur van projectontwikkelaar Blauwhoed het tapijt optilde, zag hij al snel dat er meer aan de hand was dan een krimpscheur. Het duo concludeerde dat er nader onderzoek nodig was, aldus hoofd productie P. Brouwers van Blauwhoed. Maar hij had zeker niet verwacht dat het balkon kort daarna naar beneden zou komen. Temeer niet omdat het al drie jaar op zijn plek hing.

Uitvoeringsfout

Inspectie na het ongeval leerde volgens Brouwers dat het vermoedelijk om een uitvoeringsfout gaat. Het balkon was via een hoekprofiel met keilbouten aan de verdiepingvloer bevestigd. Maar in plaats van drie bouten m20 zijn waarschijnlijk twee stuks m12 per profiel toegepast, zo leerde de inspectie. De op afschuiving belaste bouten die schuilgingen onder de dekvloer zijn vermoedelijk bezweken. De schoren die de betonnen liggers ondersteunden waarop de balkonplaat lag zijn in beweging gekomen, waarna de complete constructie in de vijver plonsde.

De balkonplaat was deels opgelegd op het metselwerk van het buitenspouwblad. Het bovengelegen metselwerk rustte daar weer op en werd toen het balkon naar beneden viel, eerst een stukje opgetild en van de gevel getrokken. Vervolgens kwam het complete buitenspouwblad naar beneden. Inspecteur Staedler van Bouw- en Woningtoezicht in Almere onderschrijft grotendeels Brouwers lezing. Ook hij vermoedt dat er te lichte keilbouten zijn geplaatst, hoewel hij de detailtekeningen nog onder ogen moet krijgen. Pas als hij die heeft gezien en de bezweken balkonplaat boven water is, durft hij definitieve conclusies te trekken.

Andere bewoners van het 86 woningen tellende complex hoeven volgens hem niet te vrezen voor hun veiligheid, omdat hun balkons heel anders zijn geconstrueerd. Ze zijn tweezijdig opgelegd tussen twee geveluitbouwen aan weerszijden. Het bezweken balkon was uniek in het complex, gesitueerd op de enige kopgevel.

Ontwikkelaar Blauwhoed neemt alle kosten van het herstel voor zijn rekening en vecht de aansprakelijkheid uit met onderaannemers en toeleveranciers. Het herstel zal vier tot zes weken duren, verwacht Brouwers. Die termijn wordt vooral bepaald door de productie van de prefab balkonplaat waarvan het beton voldoende lang moet uitharden. Pas als de nieuwe balkonplaat is gemonteerd, kan begonnen worden met het herstel van de gevel.

Reageer op dit artikel