nieuws

Utrecht wil bouw tunnel vervroegen

bouwbreed Premium

utrecht – De gemeente Utrecht wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de Westpleintunnel aan de westzijde van het centraal station.

Deze moet de huidige drukke wegverbinding vervangen die de scheiding vormt tussen de levendige woonwijk Lombok en het te vernieuwen stationsgebied. “Die tunnel maakt stadsleven op straatniveau weer mogelijk”, schetsen directeur A. Hutschemaekers van de Projectorganisatie Stationsgebied en stedenbouwkundig adviseur H. Bouwman. “Het wordt een project vergelijkbaar met de Koningstunnel in Den Haag.” In het Masterplan Stationsgebied staat de bouw op het rooster voor de periode 2010-2013. “Maar in de discussies bleek hieraan zoveel belang te worden gehecht, dat we kijken of we de bouw kunnen vervroegen.”

Op maaiveldniveau moet een aantrekkelijk verblijfsgebied komen. Onderdeel hiervan vormt het herstel van de loop van de Leidsche Rijn, waardoor dan weer net als vroeger boten gaan varen.

Om de binnenstad tegelijk goed bereikbaar te houden voor auto�s, zullen die onder de grond moeten. Dat kost naar verwachting zeker 80 miljoen euro. “Hier trekt de gemeente een grote broek aan.”

Reageer op dit artikel