nieuws

TU Delft buigt zich over water Leidschenveen

bouwbreed Premium

den haag – Het lijkt erop dat de wateroverlast in Leidschenveen wordt veroorzaakt doordat “het uitrollen van de waterhuishouding niet gelijk loopt met het uitrollen van de wijk”. Dat zegt dr.ing. F. van de Ven, hoofddocent stedelijk waterbeheer van de TU Delft. “De partijen lijken te veel gericht op de eindsituatie.”

De werkgroep Waterbeheer, opgericht door bewoners die veel wateroverlast ondervinden, zoals ondergelopen kruipruimten en drassige tuinen, heeft Van de Ven bereid gevonden de waterhuishouding in de Vinex-wijk in Den Haag te onderzoeken. Het onderzoek gaat van start als hij een student heeft gevonden die op het onderwerp Leidschenveen wil afstuderen.

Na een eerste verkenning kan Van de Ven alvast zeggen dat het meeontwikkelen van de waterhuishouding met de rest van de wijk hier en daar �hikken� vertoont. “Die lijkt niet voldoende te zijn meegegroeid met de stedenbouwkundige ontwikkeling. Het zal in de eindsituatie van Leidschenveen wel weer goedkomen, maar intussen is het hinderlijk voor bewoners en bouwers. Zij kampen met natte tuinen en ontoegankelijke bouwterreinen.”

De student gaat onderzoeken “wat gewoon is tijdens de aanbouw van een wijk.” “Leidschenveen is nu eenmaal Leidschenveen”, zegt Van de Ven. “Het is een van oorsprong heel nat gebied waarop een stuk stad wordt ontwikkeld. De vraag is: is dit een standaardprobleem of komt de overlast bovenmatig voor? Als het regent mag het een keer nat zijn.”

Het onderzoek is tweeledig en gaat een half jaar duren. “Een gebied als Leidschenveen drooghouden vergt veel van de techniek”, aldus Van de Ven. En hoe is de fasering in de tijd van de waterhuishouding ten opzichte van de ontwikkeling van de wijk. Dit wordt vergeleken met andere projecten.

Hoofddoel is van de conclusies te leren voor de nieuwbouwfase die volgt en problemen met overlast van grond- en oppervlaktewater in de toekomst te voorkomen.

Intussen heeft de gemeente Den Haag een werkgroep in het leven geroepen waarin deskundigen van de gemeente, het Ontwikkelingsbedrijf Leidschenveen en het Hoogheemraadschap van Delfland eveneens de waterhuishouding in Leidschenveen onderzoeken. De werkgroep komt in maart met een tussenbalans.

Reageer op dit artikel