nieuws

Tentenbouwer niet rouwig om missen Olympische Spelen

bouwbreed

alkmaar – Ze visten achter het net bij de aanbesteding van de tijdelijke accommodaties bij de Olympische Spelen. Maar achteraf zijn ze daar niet rouwig om. Want zaken doen in Griekenland is een crime, ondervonden de tentenbouwers van De Boer uit Alkmaar. Europese aanbestedingsregels werden tot in het extreme doorgetrokken. Bovendien zijn ze via een omweg toch flink van de partij in Athene.

Ze waren er vroeg bij om hun diensten aan te bieden. Vijf jaar geleden al reisden twee directeuren van De Boer al naar Athene om daar hun bijzondere product onder de aandacht te brengen: tenten in alle soorten en maten. Ter grootte van een voetbalveld, voorzien van airconditioning, of met meerdere verdiepingen. Het woord tent is eigenlijk een groot understatement voor de mobiele constructies uit Alkmaar.

De status van officiële leverancier aan de Olympische Spelen in Atlanta was De Boer destijds zo goed bevallen, dat het bedrijf weer die positie nastreefde. Want Atlanta had de internationale expansie van het bedrijf in een stroomversnelling gebracht. In Nederland en de buurlanden kenden velen De Boer al wel, maar sinds 1996 opent die naam deuren in de hele wereld.

Met dat visitekaartje in hun bagage reisde de directie in 1999 voor de eerste keer zelfverzekerd naar Griekenland af. De Griekse manier van zakendoen zette hen echter snel weer met beide benen op de grond. Onder de ogen van het duo voltrok zich namelijk een schimmig spel, zoals ze dat nog nergens ter wereld waren tegengekomen. Europese aanbestedingsregels werden tot in het extreme doorgevoerd, en er werd een complete bureaucratie omheen opgetrokken. Uit diepgeworteld wantrouwen, of om het buitenlanders maar zo moeilijk mogelijk te maken? Daar zijn ze nog altijd niet achter. Maar bizar was het.

Internationaal Verkoopdirecteur Pascal Jorritsma: “Bewijsstukken van eerdere werken moesten bijvoorbeeld allemaal in het Grieks worden aangeleverd. Inclusief de contracten. Ze moesten niet alleen vertaald worden door een gecertificeerde vertaler, maar de kopieën moesten ook gewaarmerkt worden door een advocaat. En het consulaat of de kantonrechter moest een verklaring afgeven over de status van de vertaler. Eenmaal werd zelf gesuggereerd dat een vertaling van het stempel van de kantonrechter nodig zou zijn. Telkens werden de regels weer anders uitgelegd.”

Bovendien werd de bouw van de tijdelijke accommodaties in verschillende contracten opgedeeld en werden de bestekken zo vormgegeven dat er een joint venture met een Griekse aannemer moest worden gevormd. Behalve een tijdelijke accommodatie moest er dan bijvoorbeeld ook een stuk asfalt van 10.000 vierkante meter komen. Een wonderlijke constructie vonden ze dat.

Aan de drie deelcontracten waar De Boer en de concurrenten op mochten bieden werden bovendien maximumprijzen gekoppeld. Prijzen die volgens Jorritsma veel te laag waren. Na maanden van onzekerheid waarbij steeds de aanbestedingsvoorwaarden werden gewijzigd en er nieuwe documenten moesten worden aangeleverd, hakte de Griekse overheid eind december de knoop door. Het bericht dat ze niet uitverkoren waren, werd in Alkmaar bijna als een opluchting ontvangen. Jorritsma: “Omdat het contract in drieën was gehakt was het voor ons toch al minder interessant geworden. Dat betekende een enorme devaluatie van de titel van officieel partner.”

Nee, neem dan Atlanta, herinnert de internationaal verkoopdirecteur zich. Daar moesten alle geïnteresseerde bedrijven vooraf in de praktijk laten zien wat ze allemaal konden. “Tijdens de test trok een hurricane over het proefveld en onze tent was de enige die daarbij bleef staan. Toen was de beslissing voor de organisatie snel gevallen.”

Hoewel De Boer niet als officiële leverancier actief is, zal het bedrijf straks toch flink van de partij in Athene. De Boer breidde het nationale sportcentrum in de Atheense wijk Agios Kosmas, eerder al uit met een hallencomplex van 7000 vierkante meter. Inmiddels is al duidelijk dat dat geen tijdelijke maar een permanente uitbreiding zal zijn. Een groot hotel in Athene wil voor de duur van de Spelen het complex uitbreiden met tenten van De Boer en er zijn vergaande onderhandelingen over de tijdelijke accommodatie voor een van de hoofdsponsoren.

En dan is er natuurlijk nog het Holland Heineken House, waar het NOC bijeenkomsten houdt voor alle Nederlandse sporters en supporters in Athene. Ook dat bestaat, net als bij de voorgaande afleveringen, uit een constructie van De Boer. Op zo�n beetje de mooiste plek van Athene. Er wordt een speciaal dak voor ontwikkeld dat gemakkelijk gesloten en geopend kan worden.

Al met al staat er daarmee straks een kleine 15.000 vierkante meter aan tenten in Athene. Minder wellicht dan de 40.000 vierkante meter van een officieel Olympisch deelcontract, maar deze opdrachten vertegenwoordigen meer toegevoegde waarde, verzekert Jorritsma. “Bovendien kunnen we nu de kwaliteit leveren waar we goed in zijn en hoeven we ons niet te beperken tot simpele tentstructuren.” Hij sluit ook niet uit dat ze alsnog accommodatie aan de officiële organisatie zullen leveren. Last minute waarschijnlijk. Want de bouw loopt niet zo vlot daar in Athene. “Als het moet kunnen wij heel snel leveren en dat weten ze. Maar daar gaan we niet meer actief voor werven; we wachten wel af.”

Maar ondertussen kijken ze in Alkmaar ook al weer verder. Naar de spelen van 2012, waarvoor onder andere Londen in de race is. Die stad heeft laten weten het Olympisch stadion wellicht als tijdelijke constructie uit te voeren, aangezien er geen behoefte is aan een nieuw permanent stadion. Voor de reguliere sporten is er in de Britse hoofdstad voldoende capaciteit. “Kijk en dat lijkt ons wel interessant”, merkt Jorritsma op.

Op de vraag of dat niet wat erg hoog gegrepen is, tovert hij een indrukwekkende tekening tevoorschijn: het ontwerp van een reusachtige tent, waar probleemloos een groot verkeersvliegtuig in past. De enorme constructie die aan de grond wordt gehouden met 40 voetscontainers gevuld met water, is compleet uitontwikkeld. Het wachten is alleen op de eerste opdrachtgever die er tijdelijk emplooi voor heeft. Dat is het startsein waar De Boer op wacht om de benodigde investering te doen. Het is een indrukwekkend bouwwerk, dat inderdaad de vraag opwerpt wat de volgende stap zal zijn in de schaalvergroting van tijdelijke accommodaties.

Een tijdelijk stadion sluit volgens de verkoopdirecteur bovendien prachtig aan bij het streven van het IOC om de Spelen in de toekomst ook binnen het bereik te brengen van kleinere landen met kleinere budgetten. “Heus, dit is geen luchtkasteel, maar een serieuze toekomstvisie die we kunnen helpen verwezenlijken.”

�Een tijdelijk stadion lijkt ons wel interessant�

Reageer op dit artikel