nieuws

Stein: Eerst carnaval dan herstel damwand

bouwbreed Premium

stein – De afgeschoven dijk langs het Julianakanaal in het Limburgse Stein krijgt een 70 meter lange stalen damwand. De herstelwerkzaamheden beginnen na carnaval. De damwand komt in het Julianakanaal. Als hij er staat wordt een deel van de dijk drooggelegd en uitgegraven. Zo kan een grondige inspectie van de dijk plaatsvinden en de lekkende […]

stein – De afgeschoven dijk langs het Julianakanaal in het Limburgse Stein krijgt een 70 meter lange stalen damwand. De herstelwerkzaamheden beginnen na carnaval.

De damwand komt in het Julianakanaal. Als hij er staat wordt een deel van de dijk drooggelegd en uitgegraven. Zo kan een grondige inspectie van de dijk plaatsvinden en de lekkende waterleiding worden gerepareerd.

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft inmiddels met een camera een inspectie uitgevoerd in de lekkende waterleiding. De plek van het lek is gelokaliseerd onder de kruin van de dijk. Mogelijk haalt Rijkswaterstaat bij de herstelwerkzaamheden klei weg die eerder, na de verschuiving, is aangebracht toen nog werd uitgegaan van een gat in de dijk.

Rijkswaterstaat wil het dijklichaam uiteindelijk opbouwen met het weggeschoven materiaal. Met de reparatie zijn honderdduizenden euro�s gemoeid. Welke aannemer aan de slag gaat is nog niet duidelijk. Bij een onderhandse aanbesteding is de kans groot dat waterbouwkundige aannemer Conetra van Van den Biggelaar Groep, die de eerdere werkzaamheden bij Stein uitvoerde, de gelukkige is.

Op 27 januari verschoof de dijk bij Stein. Rijkswaterstaat, WML en onderzoeksbureau GeoDelft verzamelen sinds dat incident de gegevens die moeten aangeven of een lekkende waterleiding de oorzaak of het gevolg was van de dijkverschuiving.

Reageer op dit artikel