nieuws

Speurhonden trainen in puin van sloopwijk Schiedam

bouwbreed Premium

schiedam – Speurhonden hebben de Slachthuisbuurt in Schiedam ontdekt als oefenterrein voor het zoeken naar slachtoffers. Oranje Sloopwerken uit Spijkenisse haalt daar tien flats tegen de vlakte die plaats moeten maken voor 130 woningen. De sloop geschiedt op verzoek van Woonplus en de gemeente op duurzame wijze en maakt de weg vrij voor de nieuwe wijk Toernooiveld.

“Het is in Nederland moeilijk om aan geschikte puinhopen te komen”, verzekert instructeur N. Luwema van de Reddingshondengroep Zuid-Holland Zuid. “Aardbevingen komen in ons land nu eenmaal nauwelijks voor. Daarom zoeken wij voor onze trainingen contact met sloopbedrijven.”

Afgelopen weekeinde zijn in Schiedam bij bar en boos weer twaalf speciaal afgerichte honden ingezet. De trainingen worden zaterdag voortgezet.

“We beginnen met de bouw van twee bestekken. Een hol wordt gegraven en vervolgens gestut”, aldus Luwema. Een vrijwilliger kruipt in het gat, waarna de ruimte van de buitenwereld wordt afgesloten. De speurhonden kunnen aan het werk. “De honden zoeken naar een levende persoon. Vinden ze iemand, dan beginnen de honden te graven en te blaffen. Zo nodig helpen we een handje.”

Als waardering voor een geslaagde actie krijgen de dieren een speeltje. “Trainen met voedsel als beloning pakt verkeerd uit. Na een aardbeving ligt overal voedsel. De honden zouden op zoek gaan naar eten.”

In eigen land worden de reddingshonden nauwelijks ingezet. Ongewilde Nederlandse puinhopen zijn meestal het gevolg van criminaliteit. Vanwege het gevaar sporen uit de wissen staat de politie niet te trappelen om gebruik te maken van reddingshonden.

Nederlandse reddingsteams die in het buitenland actief zijn, zoals bij de aardbevingscatastrofes in Iran en Turkije, nemen dikwijls zelf het initiatief om hulp te bieden. Voor wie op eigen houtje gaat, heeft het afsluiten van verzekeringen, het krijgen van de juiste papieren en het boeken van een vlucht veel voeten in aarde. Sinds de oprichting van de Nederlandse Reddingshondenbond in 1995 is het ministerie van Buitenlandse Zaken behulpzaam bij de coördinatie van uitzendingen.

Reageer op dit artikel