nieuws

Servatius moet activiteiten in België staken

bouwbreed

den haag – De Maastrichtse woningbouwcorporatie Servatius moet zijn bouwactiviteiten in het Belgische Luik stopzetten. De sociale huisvester krijgt van minister Dekker van Volksgezondheid Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) geen toestemming voor de buitenlandse activiteiten.

Volgens het ministerie staan de Nederlandse Woningwet en de speciaal voor corporaties geldende regels de buitenlandse activiteiten niet toe. VROM wil dat de instelling binnen drie maanden haar Belgische bezittingen afstoot en de huidige activiteiten stopzet. Sinds december 2003 bouwt Servatius in Luik 49 huur- en 39 koopwoningen.

Teleurgesteld

Directeur Verzijlbergh van de instelling heeft teleurgesteld op de beslissing van de minister gereageerd. De bestuurder zou al jaren met Den Haag praten, maar kreeg nooit officieel goedkeuring voor zijn plannen. Hij heeft laten weten door te gaan met het project. Met steun van de gemeente Maastricht, de provincie en de belangenvereniging van woningbouwcorporaties Aedes stelt Verzijlbergh dat over de grens bouwen in het belang is van de woningmarkt in de Limburgse hoofdstad die volledig zou zijn vastgelopen. Luik zou aantrekkelijk zijn omdat daar de grondprijzen en de bouwkosten lager zijn en de doorlooptijd van de woningen korter is. Als de bestuurder geen gehoor geeft aan het verbod van de minister, dan riskeert hij daarmee een boete van 50.000 euro per week met een maximum van 2,6 miljoen euro.

Reageer op dit artikel