nieuws

Rotterdam CS sneller klaar door wanden-dakmethode

bouwbreed

ROTTERDAM – De bouw van het nieuwe Centraal Station en het onderliggende metrostation in Rotterdam kunnen een jaar eerder klaar zijn door gebruikmaking van de wanden-dakmethode. De projectleiding gaat ervan uit dat het grootschalige project al in 2009 af is en dat de uitvoering beduidend minder overlast geeft dan eerder voorzien.

Het is de bedoeling dat reeds dit najaar de bouw van diepwanden van start gaat. Op de wanden wordt een zware betonnen plaat gevormd die als dak fungeert. “Vervolgens kun je de grond eronder weggraven en de infrastructuur gaan bouwen”, vertelt projectleider F. Meijer. Door het aanbrengen van de betonnen plaat op maaiveldniveau is een passerelle over de bouwput op het Stationsplein niet nodig. De ergste overlast voor reizigers en passanten blijft beperkt tot zes maanden. Bovendien hoeven ook de tramhaltes slechts een half jaar van het Stationsplein naar het Kruisplein te worden verplaatst. Na voltooiing van de betonnen plaat kunnen de tramhaltes meteen op hun definitieve plaats worden aangelegd. Gunstig aan de wanden-dakmethode� is ook, dat vervorming van de ondergrond miniem is. De funderingsconstructie is in één keer klaar, zonder dat daarvoor damwanden en enorme stempels nodig zijn.

In de diepe bouwkuip onder de plaat wordt het bestaande metrostation gekoppeld aan een nieuw station voor RandstadRail, dat medio 2008 klaar moet zijn. RandstadRail-treinen zijn een nieuw element in het Rotterdamse openbaar-vervoersknooppunt. Deze komen via een nog te boren tunnel aan onder het Centraal Station.

Stationshal

Bovenop de betonnen plaat kan gelijktijdig de nieuwe stationshal worden gebouwd. Het ontwerp hiervoor is nog niet klaar. Met het geselecteerde architectencollectief Team CS (Benthem/Crouwel, Meyer/Van Schooten en West 8) zijn nog gesprekken gaande over gunning van de opdracht. Volgens Meijer wordt het voorlopig ontwerp voor het stationsgebouw dit jaar nog verwacht. Het programma van eisen gaat uit van een gebouw met een hoogte van 25 meter, een dak als �vijfde gevel� en een totaal ruimteprogramma van 6000 vierkante meter.

Treinsporen zijn niet voorzien op de betonnen plaat. Op de plaat worden alleen twee tramsporen aangelegd.

Reageer op dit artikel