nieuws

Regieraad zou opstappen van Hazewinkel betreuren

bouwbreed

den haag – Het zou onterecht zijn als alleen bestuursvoorzitter H. Hazewinkel van Volker Wessels opstapt. J. Hovers van de Regieraad zou het betreuren als “deze vernieuwer” uitvalt voor de bouw. De voorzitter vindt het wel steeds duidelijker dat bouwbreed de hand is gelicht met de mededingingsregels en wil dat de sector met het verleden breekt.

“Er zijn geen nieuwe feiten aan het licht gekomen, wel een nieuwe onthulling”, reageert Hovers.

Hovers, oud-bestuurder van Stork en Océ, is onlangs door minister Brinkhorst (economische zaken) benoemd als voorzitter van de tienkoppige Regieraad. Volker Wessels-topman H. Hazewinkel is een van de andere leden. Bij dochter Boele en Van Eesteren dook afgelopen week een nieuwe schaduwboekhouding op.

“Hazewinkel verdient geen andere behandeling dan de bestuurders van de negentig andere bedrijven die ook in die boekhouding staan. De pijlen richten zich nu wel erg op de bestuurders en als die allemaal hun consequenties zouden moeten trekken, blijft niemand over. We moeten wel oppassen dat we niet het kind met het badwater weggooien.”

Volgens hem is de bouw er meer bij gebaat als bestuurders zich inzetten voor de vernieuwing en de cultuuromslag in de sector. Hovers beschouwt Hazewinkel als een van de voorvechters van de vernieuwing.

Verzakelijken

De raad is in het leven geroepen om de bouw te vernieuwen en verzakelijken na de bouwfraude-affaire. Volgens de voorzitter verandert zijn taak niet door de nieuwe schaduwboekhouding waaruit blijkt dat ook in de utiliteitsbouw prijsafspraken werden gemaakt. Hij is wel in zijn gevoel gesterkt dat de Regieraad geen overbodige luxe is.

“Het is niet verrassend dat nog niet alles boven water is gekomen. Maar het gaat om afspraken tot 2001 en dat is toch het verleden. Het is wel steeds duidelijker dat het niet alleen de gww-sector betrof, maar dat bouwbreed de mededingingsregels werden overtreden. Het is daarmee des te belangrijker dat de sector het verleden achter zich laat en een nieuwe koers inslaat.”

Reageer op dit artikel