nieuws

Onthullingen verbijsteren bouwheren

bouwbreed

den haag – De opdrachtgevers in de utiliteitsbouw zijn verbijsterd over de nieuwe onthullingen. Weliswaar was bekend dat marktverdeling ook in deze sector speelt, maar de omvang is groter dan gedacht. Wel willen zij meer weten alvorens actie te ondernemen.

Opdrachtgevers zijn het meest benieuwd naar de omvang van de marktverdeling in de utiliteitssector en de vraag wat het hun extra heeft gekost. Juist in de sectoren scholen en gezondheidszorg, waar de budgetten voor nieuwbouw bepaald niet voor het opscheppen liggen, achten bestuurders het van belang de omvang te kennen.

Als een school voor hetzelfde geld een gymzaal erbij had kunnen krijgen, dan is dat van belang, zo reageren schoolbestuurders. Maar wat er precies aan de hand is weet niemand, dus iedereen houdt het kruit nog droog.

Op het gebied van ziekenhuisbouw is het evenmin helder wat er allemaal gebeurd is bij de aanbestedingen. Sinds 1999 is het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen hier nauw bij betrokken. Dit Zelfstandig Bestuursorgaan is vergunningverlener en ziet als zodanig de aanbestedingen.

“De laatste jaren vielen de aanbestedingsbedragen tegen. Dat had gedeeltelijk met de markt te maken. Maar dan nog waren er enkele uitschieters. Die hebben we door onderhandelen met de aannemers naar beneden weten te krijgen. Maar dat er ook afspraken werden gemaakt tussen aannemers, dat is ook voor ons een verrassing”, aldus ir. L. Wessels van het bouwcollege.

Richtprijzen

Behalve vergunningverlening houdt het college zich ook bezig met richtprijzen voor de bouw van voorzieningen. Die cijfers worden berekend op basis van verschillende indices voor materialen en lonen. Daarnaast worden enkele nacalculaties gemaakt van opgeleverde projecten en gekeken naar de prijzen in andere marktsectoren om een indicatie te krijgen of de gehanteerde indices ook in de praktijk kloppen.

“Als je dan nu hoort van de afspraken, dan kun je je beduveld voelen. Maar we weten niet hoe groot het probleem is. We hebben het voorbeeld van het Radbouwziekenhuis in Nijmegen gehoord. We willen eerst weten wat de omvang van het probleem is. Dan zullen we beslissen of we wat doen en zo ja wat. In eerste instantie zijn de zorginstellingen zelf verantwoordelijk”, aldus Wessels.

Reageer op dit artikel