nieuws

Ondergrondse afvalcontainer met elke autolaadkraan simpel te legen

bouwbreed

best – De gebruiker betaalt voor elke keer dat er afval in de nieuwe ondergrondse container van DOC Systems wordt gegooid. Is die vol dan kan elke transporteur de container met een gewone autolaadkraan legen. De leverancier uit Best adviseert het vandaalbestendige systeem aan voor onder meer bedrijvenparken, campings/bungalowparken en gemeentes.

DOC levert containers voor restafval, papier en glas, al dan niet voorzien van een toegangs-/betaalsysteem. De container bestaat uit een stank- en vochtvrije betonnen afvalkelder met een effectieve inhoud van 5 kubieke meter. Bovengronds staat een roestvrijstalen inwerpzuil. De vuilniszak valt via een lade in de container. Alle gangbare elektronische betaalsystemen geven toegang tot de ondergrondse vuilnisbak. Per keer kan de gebruiker één afvalzak van 50 of 80 liter in de lade doen. Elke keer dat de lade open gaat registreert de elektronica welke gebruiker wat stort. Restafval wordt automatisch doorberekend aan de gebruiker. Afval in de container storten zonder te betalen gaat niet: de vergrendeling van een gesloten lade is ook met grof geweld niet te verbreken.

Het afval komt in een zak voor eenmalig gebruik. Een optionele sensor in de kelder waarschuwt dat de container bijna vol is. De inzamelaar hoeft voor het omwisselen geen speciale voertuigen in te zetten. Legen kan met elk voertuig met een autolaadkraan. Die tilt de hele bovenbouw inclusief afvalzak omhoog.

Een flexibele kunststof binnenwand schermt de open kelder tijdens het legen helemaal af. De zak blijft dicht zodat de omgeving vrij van stank blijft. Het legen gebeurt op afroep zodat de kosten ervan beperkt blijven. Combinatietransport vermindert de kosten nog verder. Aan de hand van een proefproject rekent DOC voor bijvoorbeeld 5 kubieke meter restafval zo�n 122 euro door.

Aan onderhoud kost de afvalvoorziening weinig. De inwerpzuil bestaat uit 3 millimeter dik roestvast staal en het 30 millimeter dikke stalen hijsjuk is gemoffeld. Beide gaan volgens de leverancier minstens 10 tot 15 jaar mee. Het platform waarop de gebruiker staat om de vuilniszak in de la te doen, is gemaakt van gegalvaniseerd staal. Het binnenframe met veiligheidshek is eveneens gegalvaniseerd. Gebruikers kunnen de ondergrondse inzamelunit huren. Naast koop biedt DOC systems ook huurkoop en huur aan van deze ondergrondse inzamelunits.

Reageer op dit artikel