nieuws

NVB: Vertrouwen scheppen basis van gezonde bouwmarkt

bouwbreed

rotterdam – Het probleem van de juridisering van de maatschappij wordt groter. Dit is een gevolg van gebrek aan vertrouwen. Dat vindt de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

“Het scheppen van vertrouwen is de basis van een gezonde bouwmarkt. Ik constateer nu eigenlijk in heel Nederland een gebrek aan vertrouwen. Tussen overheden en marktpartijen maar ook tussen overheden onderling. Iedereen dekt zich van tevoren in en laaft zich aan hooggeleerde advocaten. Misschien moeten we met elkaar daar ook eens werk van maken”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk tijdens het Nationaal Overleg Wonen.

De juridisering is slechts een van de problemen waar zijns inziens de bouw- en woningmarkt nu mee te maken heeft. Nog grotere zorgen maakt hij zich over het blindstaren op aantallen woningen. “De huidige, haast dwangmatige aandacht voor aantallen woningen, verdoezelt waar het echt om gaat: een gezonde woningmarkt. Dat is en blijft veel belangrijker dan het najagen van aantallen”, aldus Rietdijk.

Voor die gezonde woningmarkt is volgens hem in ieder geval nodig dat er helder overheidsbeleid komt. Niet eerder waren er zo veel klachten over verkokerd en onduidelijk rijksbeleid als nu, weet Rietdijk. “Met als gevolg een woningstagnatie die niet nodig was.”

Hij vindt het werkelijk van de zotte dat met de huidige technologieën, er niet meer huizen worden gebouwd dan in de jaren dertig. “De techniek is absoluut niet het probleem en de economie evenmin. Want de jaren dertig waren qua crisisgehalte echt veel zwaarder.”

Een probleem is ook de hype om nu ineens goedkope starterswoningen te willen bouwen aangezien die de meeste moeite hebben op de woningmarkt. Doorstroming is en blijft volgens hem nog altijd het beste middel om zoveel mogelijk mensen gelukkig te maken. Daar komt nog bij dat de markt voor duurdere woningen weer wat beweging vertoond. Eén ding is dan zeker. Zodra de economie en het vertrouwen weer opveren, zullen de comfortkopers als eerste de huizenmarkt weer opstromen. “Dat moment kan dichterbij zijn dan we denken”, aldus Rietdijk.

Reageer op dit artikel