nieuws

Noordelijke schilders lopen ernstig gevaar

bouwbreed

groningen – Vijfhonderd van de in totaal vijfduizend schilders in het noorden van het land gebruiken voor binnenwerk nog altijd oplosmiddelhoudende verf. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Bouw, die naar aanleiding van de resultaten een nieuwe voorlichtingscampagne start.

Schilders zijn sinds 2000 verplicht voor klussen binnenshuis oplosmiddelhoudende verf te vervangen door watergedragen producten.

Dat lang niet iedereen zich eraan houdt, baart FNV Bouw grote zorgen.

“OPS wordt door oplosmiddelen veroorzaakt en is echt een verschrikkelijke ziekte”, zegt woordvoerder A. Pols van de vakbond. “De afbraak van het zenuwstelsel is onomkeerbaar.”

In het noorden van het land lopen volgens FNV Bouw vijfhonderd schilders onaanvaardbare risico�s doordat ze oplosmiddelhoudende verf gebruiken. “Vijfhonderd, dat vind ik veel”, aldus Pols. “Het gaat om 10 procent van het totaal aantal schilders in die regio. Ze kennen de gevaren van oplosmiddelen niet en hebben bovendien nog nooit van OPS gehoord.”

Of landelijk gezien ook 10 procent van de schilders zich niet aan de zogeheten vervangingsplicht houdt, durft de bouwbond niet te zeggen. Volgens Pols zijn er signalen dat in het noorden de situatie slechter is dan elders in het land. “Er gaan verhalen dat in de noordelijke provincies de verfgroothandel veel slechte verf verkoopt. Ook klanten zouden er vaker om oplosmiddelhoudende verf vragen.”

Binnen kleine schildersbedrijven wordt veel minder over de gevaren van oplosmiddelen gesproken dan bij de grote, zo heeft het onderzoek ook aangetoond.

Bij bedrijven met 0 tot 5 werknemers is 11 procent niet op de hoogte van eventuele gevaren en werkt 19 procent niet met watergedragen verfproducten. Bij de middelgrote bedrijven (zes tot vijftien werknemers) lopen die percentages al terug tot 6 en 7. En bij de grote ondernemingen, met meer dan zestien werknemers, weet nog maar 4 procent niet van de risico�s en werkt 6 procent met oplosmiddelhoudende verf.

De voorlichtingscampagne, die binnen enkele weken van start zal gaan, richt zich daarom vooral op kleinere schildersbedrijven. Werknemers zullen worden gewezen op de noodzaak watergedragen producten te gebruiken bij binnenwerk. De vakbond gaat ook het gebruik van veilige producten bij kitten, plamuren en lakken stimuleren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst 75 procent van de schilders met gevaarlijke traditionele tweecomponentenproducten werkt.

De campagne beperkt zich in eerste instantie tot het noorden van Nederland. Pols sluit echter niet uit dat op termijn ook in andere regio�s een voorlichtingsronde wordt gehouden.

Tien procent kent schildersziekte OPS niet

Reageer op dit artikel