nieuws

Nieuwe luchtverwarmer stookt een kwart zuiniger

bouwbreed

winterswijk – De hangende direct gestookte luchtverwarmer van Universum/Winterwarm boekt een rendement van 105,5 procent bij een vermogen van maximaal 29,1 kilowatt. Het toestel verstookt zon 25 procent minder gas dan conventionele (VR) luchtverwarmers.

De fabrikant uit Winterswijk produceert de nieuwe luchtverwarmer als Universum 730 HR en Winterwarm HR 30.

De luchtverwarmer kan 90 graden kantelen en zo de lucht horizontaal en verticaal uitblazen. In het laatste geval moet het toestel op een hoogte van minstens 5 meter hangen om hinder door de luchtstroom te voorkomen. Het toestel kan zonder hulpvoorzieningen een verwarmingshoogte tot negen meter overbruggen. Een gradiëntregeling voorkomt dat warme lucht bovenin de ruimte ophoopt.

Als de brander uit staat blijft de ventilator de warme lucht circuleren. In de zomer kan de systeemventilator de ruimte ventileren.

De ventilator heeft drie trappen en schakelt met de brander mee. De cilindervormige brander zit in het centrum van het toestel en verstookt rondom een voorgemengde mix van lucht en gas. De brander moduleert tot 24 procent van de maximale belasting. Brander en ventilator worden digitaal geregeld. De premixventilator voert de verbrandingsgassen geforceerd af. De lengte van de HR-afvoerleiding bedraagt maximaal 10 meter. Elke bocht van 45 graden telt voor 1 meter en elke bocht van 90 graden voor 2 meter lengte.

Condensafvoer

Aan de onderkant van het toestel zit een condensafvoer die in horizontale positie naar achter en ingekantelde positie naar voren wijst. De fabrikant levert alleen een toestelsifon mee en adviseert voor het riool een extra stankafsluiter of sifon te monteren. Bij de montage kan de luchtverwarmer met twee ophangpunten toe. De fabrikant levert daar twee een speciale ophangbeugel en een consoleset voor.

Reageer op dit artikel