nieuws

Nieuwe ideeën houden Den Boer Beton levend

bouwbreed

nieuw-lekkerland – De bedrijfsfilosofie van Den Boer Beton is simpel. Valt er een gat, dan moet je iets vinden om het mee op te vullen. De huidige slechte markt voor betonproducten gaat directeur Aad den Boer daarom te lijf met nieuwe ideeën. Zo verwacht hij veel van het ondergrondse inzamelsysteem voor afval dat door het bedrijf zelf is ontwikkeld.

Twaalf jaar geleden werd de Conmatic voor het eerst in Hendrik-Ido-Ambacht geplaatst. En de gemeente maakt er daar nog steeds dagelijks gebruik van. Maar Anne den Boer, de oudere broer van Aad, was er niet helemaal tevreden over en bleef aan het ontwerp sleutelen. “Het werkte wel goed, maar niet goed genoeg en bovendien was het esthetisch niet zo geslaagd”, schetst Aad de manco�s van het systeem.

Bij Den Boer Staal, een zusterbedrijf van de gelijknamige betononderneming, is onder leiding van Anne de Conmatic nu geperfectioneerd. Door de aanpassingen kan de chauffeur van een vrachtwagen de schuin in de grond geplaatste afvalkoker zonder hulp van een vuilnisman legen.

De inspanningen zijn niet voor niets geweest. Den Boer werkt inmiddels samen met Sita, een wereldwijd actief afvalconcern. De vuilnisverwerker, die in Nederland naast zo�n honderd gemeenten voornamelijk bedrijven in het klantenbestand heeft staan, werkt al met het systeem en is van plan om de Conmatic op grote schaal te gaan verkopen. “Dit product zou ook wel eens internationaal aan kunnen slaan”, blikt Aad verwachtingsvol in de toekomst.

In het kantoor hangt een grote zwartwitfoto van Aart den Boer. Hij richtte in 1883 samen met zijn broer Jan het bedrijf op. “Mijn overgrootvader was eigenlijk architect”, vertelt de ondernemer. “Hij gaf tekenlessen en heeft destijds ons hoofdkantoor ontworpen voor de familie Smit, een bekende scheepsbouwfamilie hier uit de buurt”.

Het karakteristieke gebouw met kleine witte zuiltjes naast de voordeur, is tegen de Lekdijk opgebouwd en was oorspronkelijk bedoeld als ouderenhuis. Later deed het gebouw lange tijd dienst als gemeentehuis van Nieuw-Lekkerland, maar toen het leeg kwam te staan wisten de gebroeders Den Boer er de hand op te leggen. Aad: “Wij hoorden dat het vrij kwam en hebben het toen meteen gekocht. Mijn overgrootvader heeft het tenslotte ontworpen”. In 1997 is Den Boer Beton na een grondige renovatie – “ik wil niet meer weten hoeveel het gekost heeft” – in het pand getrokken.

Het familieverleden mag bij Den Boer Beton dan geëerd worden, voor de toekomst hanteert de directie vooral zakelijke motieven. Het duo nadert de pensioengerechtigde leeftijd en heeft daarom 34 procent van de aandelen van het betonbedrijf van de Den Boer Groep verkocht aan Holcim, een van oorsprong Zwitserse cementleverancier.

De bestuurder is blij met de beslissing om aansluiting te zoeken bij een internationaal concern. Aad: “Het geeft veel rust nu we de opvolging geregeld hebben”. De kinderen van de broers voelen er namelijk weinig voor de leiding van het betonbedrijf op zich nemen. Hierdoor was het steeds onduidelijk wie op de stoelen van de twee heren zou gaan zitten. De hechte financiële band met de grondstoffenreus Holcim biedt een stabiele toekomst. Iets wat volgens Aad bij een generatiewissel binnen een familie-onderneming niet altijd zeker is. Vooral als de beoogde opvolger, zoals bij de familie Den Boer, zelf andere plannen heeft. Het komt dan wel eens voor dat mensen onder sociale druk toch instappen. “Ik ken bedrijven hier uit de buurt waarbij dat helemaal is misgegaan. Zoiets zou ik bij ons nooit willen. Bij de omvang die de Den Boer Groep nu heeft, er werken hier zo�n 300 mensen, neem je dan te veel risico.”

Aad mag dan kritisch zijn over familie-opvolging, het doet hem toch goed dat ook op langere termijn een Den Boer-telg aan de onderneming verbonden blijft. Binnen de Den Boer Groep, waar de betontak voor tenminste 80 procent van de totale omzet van 60 miljoen euro zorgt, is een paar jaar geleden een handelsbedrijfje opgericht dat tuinverlichting levert.

Sinds het begin van dit jaar werkt de zoon van Anne daar. En dat vindt Aad toch een prettig idee. “Wat er van komt, dat moeten we nog maar zien. Maar ik vind het toch leuk dat mijn neef bij de Den Boer Groep betrokken is”.

�Het geeft wel veel rust nu we de opvolging hebben geregeld�

Reageer op dit artikel