nieuws

Nanohouse-producten ook voor renovatie

bouwbreed

den haag – Het Nanohouse laat zien hoe technische producten uit superkleine deeltjes toepassing in de woning(bouw) kunnen vinden. Veel van deze producten zijn ook geschikt voor de renovatie. Initiatiefnemer is de TU van het Australische Sydney. Die hoopt met het Nanohouse het eigen instituut voor nanotechnologie bekender te maken en het gebruik van de […]

den haag – Het Nanohouse laat zien hoe technische producten uit superkleine deeltjes toepassing in de woning(bouw) kunnen vinden. Veel van deze producten zijn ook geschikt voor de renovatie. Initiatiefnemer is de TU van het Australische Sydney. Die hoopt met het Nanohouse het eigen instituut voor nanotechnologie bekender te maken en het gebruik van de nanotechnologie te bevorderen.

Die technologie houdt zich bezig met deeltjes die ongeveer eenmiljardste meter groot zijn. Uit die nanodeeltjes maakte het Australische instituut onder meer een zelfreinigende kunststof raamfolie met zinkoxyde die ultraviolet en infrarood licht uit zonlicht filtert.

Voor de verlichting worden koudlichtarmaturen van het Australische Poly Optics gebruikt. Dit zogeheten Supersidelight neemt zonlicht op met een kunststof staaf en verdeelt het via vlakke panelen in de woning. Zelfsteriliserende wandbekledingen voorkomen dat schimmels vat krijgen op badkamerwanden terwijl superharde materialen kranen en hang- en sluitwerk langer laten meegaan.

De onderzoekers ontwierpen inmiddels vijftien varianten van het Nanohouse die geschikt zijn voor uiteenlopende klimaatsoorten.

Reageer op dit artikel