nieuws

Miljoenenschade na zuidwesterstorm

bouwbreed Premium

den haag – Een dode, gewonden, rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen en 50 miljoen euro schade. Nederland in de ban van de zuidwesterstorm.

Zaterdagavond 31 januari 23.00 uur. Het KNMI in De Bilt geeft een weeralarm. Het verkeer moet rekening houden met zware tot zeer zware windstoten. Het weerinstituut verwacht snelheden tot 110 kilometer per uur. Nederland moet zich voorbereiden op “grote schade op uitgebreide schaal”. Wie niet om dwingende redenen naar buiten moet, kan maar beter binnenblijven.

De eerste schadegevallen zijn dan al gemeld. Op het spoortraject tussen Zaandam en Uitgeest is een trein gebotst op rondslingerende golfplaten en houten latten, afkomstig van een gebouwtje dat door de storm zwaar beschadigd raakte. Ook Almere valt in de prijzen. Daar blaast de wind platen van de stationsoverkapping. Voordat de treinen weer verder mogen rijden moet eerst de troep worden opgeruimd.

In Heerenveen rukt de zuidwester het dak van een woning, in Hoogeveen vernield de storm het dak van appartementen in aanbouw en in Amsterdam verlaten tweehonderd jongeren stantepede een schoolgebouw waar ze feestvieren. Het pand staat in de steigers, die dreigen onder de bulderende wind te bezwijken. Ondertussen staat bij de politie en brandweer de telefoon roodgloeiend. Talloze mensen bellen de hulpdiensten omdat dakpannen door de straten zeilen of vanwege omgevallen bomen. Een 58-jarige man uit Oisterwijk komt daardoor om het leven. Als een omvallende boom zijn auto raakt, verliest hij de macht over het stuur, rijdt frontaal tegen een andere boom en is op slag dood. Zij vrouw raakt zwaargewond. Ook elders vallen gewonden. Meestal vanwege afgewaaide boomtakken of omgevallen bomen.

Maandag maken de verzekeringsmaatschappijen via Interpolis bekend dat de zuidwesterstorm voor zo�n 50 miljoen euro schade aanrichtte. Het gaat daarbij vooral om schade aan woonhuizen en auto�s. Vergeleken met de storm die twee jaar geleden in Nederland huishield, valt de financiële pijn mee. Toen bedroeg de schade 200 miljoen euro.

Reageer op dit artikel