nieuws

Massa beton en staal in dak sporthal

bouwbreed Premium

athene – 2500 ton beton en staal zijn verwerkt in het dak van de sporthal waar tijdens de Olympische Spelen de taekwondo- en handbalwedstrijden plaatsvinden. De enorme massa was nodig om de ruimte van 100 bij 150 meter kolomloos te overspannen en bestand te zijn tegen aardbevingen.

Op het eerste gezicht heeft het wat weg van het Peace and Friendship stadion, iets verder langs de Atheense kust. Net als dat bekende landmark bestaat de taekwondohal – die speciaal voor de Zomerspelen wordt gebouwd – uit een grote ovaal waarvan het dak aan de korte kanten wat omhoog krult. De gevels van aluminium en glas verraden echter dat de nieuwe hal uit een heel ander tijdperk stamt.

Civiel ingenieur Stefanos Maronikolakis van aannemer Vioter S.A. heeft de afgelopen anderhalf jaar zo�n beetje geslapen op de bouwplaats. Samen met tweehonderd collega�s.

Normaal gesproken staat er volgens Maronikolakis vier jaar bouwtijd voor een werk van dergelijke omvang; maar hier moest het in minder dan de helft daarvan gebeuren. Pas in mei 2002 had Vioter het contract op zak; en inmiddels staat de indrukwekkende hal er. Gevels moeten nog dichtgezet, installaties aangebracht en er valt nog wel het een en ander af te werken, maar een blik op de bouwplaats leert dat het niet een van de Atheense accommodaties is waarover het IOC zich zorgen hoeft te maken.

In april moeten er de eerste testwedstrijden plaatsvinden en dat gaat de aannemer ruimschoots halen.

Versnelling

De bouw van het dak heeft de aannemer nog het meeste hoofdbrekens gekost, weet assistent projectmanager Maronikolakis. Het bestaat feitelijk uit twee delen. Rondom is een zware rand opgetrokken uit 10 centimeter dik zwaar gewapend beton, dat wordt gedragen door stalen vakwerkliggers. Die zware constructie fungeert als contragewicht om de grote overspanning mogelijk te maken. Maar de massa zorgt er ook voor dat de constructie bestand is tegen aardbevingen die een versnelling teweeg brengen tot 0,24g.

Het gebouw is met dilataties in acht secties verdeeld die in dat geval onafhankelijk van elkaar trillen en uiteindelijk weer terugkomen in de uitgangspositie.

Tussen de zware dakrand zijn in een strak grid van 5 bij 5 meter spankabels gespannen met een diameter van 47 millimeter. Over dat grid zijn geprofileerde staalplaten gelegd, met daarop een pakket van 18 centimeter steenwol, afgedekt met een waterdichte folie. Ook de opstaande dakrand is met zo�n royaal isolatiepakket uitgerust om de warmte �s zomers zoveel mogelijk buiten te houden.

De toplaag bestaat hier uit dunne aluminiumplaten die doormiddel van felsnaden waterdicht zijn gekoppeld. Het dak wordt gedragen door vier zware betonnen kernen rond de trappenhuizen van het complex en door 32 kolommen in het gevelvlak.

Veel tijd is volgens Maronikolakis gaan zitten in het positioneren van de draadeinden bovenin die de zware dakrand mede aan ondersteunen. Tot op 0,5 centimeter nauwkeurig zijn die rondom aangebracht. Per kolom vergde die exercitie een dag. Maar die tijdsinvestering werd dubbel en dwars terugverdiend bij het plaatsen van de geprefabriceerde stalen vakwerkliggers.

Die konden namelijk in één keer op hun plek worden gelegd. Nergens was hak- of breekwerk nodig.

Nu de steigers rondom het gebouw langzaam maar zeker worden afgebroken, ervaart Maronikolakis steeds beter hoe fraai het licht binnenvalt door de royale glaspartijen. Maar de bezoekers aan de Spelen zullen daar weinig van meekrijgen, vreest de assistent- projectmanager.

Zoals bij zoveel Olympische projecten is ook hier onlangs Manolo Romero langs geweest; de Spaanse firma die de wereldwijde televisierechten voor de Zomerspelen verworven heeft en ervoor zorgt dat in augustus strakke beelden over de wereld worden verzonden. Die heeft verordonneerd dat alle glazen gevels moeten worden dichtgezet, om schitteringen te voorkomen.

Mokkend heeft Maronikolakis inmiddels een aarzelend begin gemaakt met dat werk. “Maakt-ie met veel moeite een mooie hal, moet-ie het plaatje weer gaan bederven.”

Maar er zullen de komende maanden nog wel meer wijzigingen plaats vinden aan het gebouw. Vioter levert de hal volgens bestek af met vierduizend zitplaatsen, waarna het IOC dat aantal onmiddelijk verdubbelt door het monteren van tijdelijke tribunes. De Grieken hebben zelf een gouden medaille kandidaat op het onderdeel taekwondo en de verwachting is dat de fraaie aan de Atheense kust de hele maand augustus tot de nok toe vol zit.

�Ik heb anderhalf jaar geslapen op de bouwplaats�

Reageer op dit artikel